1

Temat: umowa konsorcjum

Wiadomo, iż w przetargu nie mozna żądać załączenia do oferty umowy konsorcjum. Zamawiajacy ma  możliwość zapoznania się z ta umową dopiero przed podpisaniem umowy. W związku z powyższym mam pytanie - co zrobić kiedy przed podpisaniem umowy pomiędzy zamawiajacym a konsorcjum okaże się że zapisy w umowie konsorcjalnej są niekożystne dla Zamawiającego. Czy mogę żądać zmiany zapisów w Umowie konsorcjalnej. Co zrobić jeżeli odmówią.

PS. Bardziej szczegółowo. Jest duży kontrakt. Wygrało konsorcjum "duży i mały". W umowie maja zapis że w przypadku gdy jeden z nich zrezygnuje drugi przejmuje całe zlecenie. "Mały" nie ma możliwości wykonania zlecenia samodzielnie. Sa jeszcze inne tego typu zapisy.

2

Odp: umowa konsorcjum

pipi67 napisał/a:

co zrobić kiedy przed podpisaniem umowy pomiędzy zamawiajacym a konsorcjum okaże się że zapisy w umowie konsorcjalnej są niekożystne dla Zamawiającego.

Według mnie niekorzystne dla zamawiającego jest zapoznawanie się z zapisami umowy konsorcjum. Jeśli ich nie zna, to go nie wiążą, a jak pozna, to niestety... a wymusić ich zmianę raczej trudno...

pipi67 napisał/a:

W umowie maja zapis że w przypadku gdy jeden z nich zrezygnuje drugi przejmuje całe zlecenie.

To nie jest niekorzystne dla zamawiajacego. To przecież konsekwencja art. 141 PZP.

3

Piotrek napisał/a:

Według mnie niekorzystne dla zamawiającego jest zapoznawanie się z zapisami umowy konsorcjum. Jeśli ich nie zna, to go nie wiążą, a jak pozna, to niestety...

...też go nie wiążą i nie ma na nie żadnego wpływu. Mało tego ustawa nie przewiduje żadnych sankcji dla konsorcjum jeśli takowej umowy na żądanie zamawiajacego nie przedstawią. Kluczowy jet tutaj przepis art. 141 PZP...

4

pipi67 napisał/a:

To nie jest niekorzystne dla zamawiajacego. To przecież konsekwencja art. 141 PZP.

Wiem że takie są przepisy, ale muszę dbać o dobro firmy i wiem że ta druga firma nie poradzi sobie ze zleceniem ( jest to nowopowstała firma). W umowie jest jeszcze wiele różnych sprzeczności. Firmy wskazują lidera do prowadzenia wszelkich spraw związanych z wykonaniem zadania, a następnie wprowadzają zapisy o wspólnych działaniach sprzecznych z instytucją lidera. Zabezpieczenie wniósł lider, co gdy rozwiąże umowę konsorcyjną. Wiem że nie mogę zmusic ich do zmian w umowie. Teraz pytanie na przyszłość czy mogę zawrzeć w SIWZ wytyczne jakie musi spełnic umowa konsorcjum: np. niemożność rozwiązania umowy przed zakończeniem wykonywania zadania, wniesienie zabezpieczenia przez obu konsorcjantów wspólnie itp.
Pamiętam przetargi robione w ramach dotacji unijnych SAPARD krytykowany za dużą biurokratyczność, ale wtedy zamawiający mógł żadać od wykonawców umowy konsorcjum, dokładnego wykazu sprzętu z załączonymi dokumentami że są ich własnościa, uprawnienia wszystkich osób biorących udział w wykonaniu zadania od robotnika do kierownika. Oferty miały wtedy kilkaset stron ale wszystko było jasne. Teraz poniżej progów unijnych wykonawca musi złożyć kilka dokumentów i poprawnie wypełnić formularz ofertowy, zamawiający często musi wierzyć na słowo że firma jest w stanie wykonać zadanie.