1

Temat: Dokumenty zamienne dla wykonawców zagranicznych

Witam i potrzebuję pomocy,
mam ofertę złożoną przez zagraniczne konsorcjum , badam Dokumenty - odpowiedniki KRS, US, ZUS dla firmy z Wielkiej Brytanii. i... mam mały problem. firma dołączyła np. wpis do rejestru spółek z 2000r, bo wtedy spółka była wpisywana oraz zaśwaidczenie, ze firma jest płatnikiem podatków w tym państwie. nie mam pewności, czy w GB nie wydają takich aktualnych dokumentów?

pozdrawiam, K.

2

Odp: Dokumenty zamienne dla wykonawców zagranicznych

Według mnie ustawa umożliwia złożenie dokumentów zamiennych - równoważnych stosownych do krajów z których pochodzi wykonawca, ale nic nie mówi otym że maja byc to dokumenty wystawione w innym terminie niz polskie. Myślę więc że powinnas wystąpić o uzupełnienie dokumentów ponieważ na podstawie tych nie jesteś w stanie stwierdzić czy wykonawca spełnia warunki.

3

Bardzo dziękuję za podpowiedź
moja wątpliwość bierze się stąd, że w SIWZ wymagane są, zresztą zgodnie z rozporządzeniem PRM w spr. dokumentów..., właśnie te dokumenty wystawione przez właściwy organ sądowy lub administracyjny, a dopiero jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę, nie wydaje się dokumentów - odpowiedników KRS, ZUS, US, KRK, zastępuje się je dokumentem, zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym tego kraju.
mnie wykonawca dołączył jedynie oświadczenie złożone przed notariuszem. a zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem nie powinien postarać się o dokumenty formalne wystawione przez właściwy organ sądowy lub administracyjny.

4

Kate_o napisał/a:

zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem nie powinien postarać się o dokumenty formalne wystawione przez właściwy organ sądowy lub administracyjny.

Art. 26.4 lub telefon do ambasady/konsulatu