1

Temat: nowy Art. 6a

Opublikowano ustawę o zmianie ustawy... wchodzi 24.X.2008
Czy mogę prosić o interpretację nowego Art. 6a tj. zapisu: "pod warunkiem że łączna wArtość tych części wynosi nie więcej niż 20% wArtości zamówienia".
Czy nowy Art. 6a nie powinien znaleźć się przy Art. 32?

Pozdrawiam

2

Odp: nowy Art. 6a

Jeżeli dzielisz zadanie na części do wyliczenia wartości bierzesz łączną ich wartość. Zasadę działania przedstawię na przykładzie.
Budowa budynku. Części:(kwoty netto)
1- wyburzenie istniejącego budynku - 10 000,00 zł
2 - projekt z pozwoleniami -60 000,00 zł
3- prace ziemne -4 980 000,00 zl
3 - budowa - 19 950 000,00 zł
20 % - 5 000 000,00 zł (procent)

I teraz na każdą część chcemy zorganizować osobne postępowanie, to na pierwsze w związku z tym że poniżej 14 tys. i poniżej procentu postępowanie przeprowadzamy poza ustawą. przechodzimy do drugiegiej części kwota poniżej progów unijnych a suma 1 i 2 części poniżej procentu robimy postępowanie dla kwoty danej części. Trzecia część kwota poniżej progów unijnych lecz suma trzech pierwszych części powyżej procentu i dlatego do wyboru sposobu przeprowadzenia postępowania przyjmujemy taki tryb jak dla całości zadania czyli dla trzeciej części robimy przetarg powyżej progów unijnych.

Jeżel będziemy robić najpierw 1 później 3 to możemy dla każdej z tych części wykonać osobne przetargi uproszczone ale dla 2 części znów będzie to przetarg powyżej progów unijnych.

3

Bardzo dziękuje pipi67, z logiki 5:) jednak bez projektu nie będzie prac ziemnych, czyli w tym przypadku kolejność będzie zachowana. Szkoda, że zrobili to 20%... chociaż ja nigdy nie łączyłam projektu z robotą budowlaną. To źle?:(

4

edyked napisał/a:

Bardzo dziękuje pipi67, z logiki 5:) jednak bez projektu nie będzie prac ziemnych, czyli w tym przypadku kolejność będzie zachowana. Szkoda, że zrobili to 20%... chociaż ja nigdy nie łączyłam projektu z robotą budowlaną. To źle?:(

To jest tylko przykład, chciałem ci pokazać mechanizm działania. Czy łączysz czy nie to twoja sprawa.

5

Jestem dociekliwa. To cała ustawa. Dlaczego budzi ciągle wątpliwości... , a ciągnąc temat to przeważnie mamy doczynienia z biurami projektowymi i firmami budowlanymi. Jak dokładnie wycenić roboty bez kosztorysu.
Jak więc do tematu podchodzą Forowicze? Łączą czy nie? Zróbmy mały ranking smile:):)

6

edyked napisał/a:

Czy nowy Art. 6a nie powinien znaleźć się przy Art. 32?

Uważam, że powinien, mało tego powien być oznaczony jako art. 32 ust. 2a big_smile

7

edyked napisał/a:

Łączą czy nie? )

Łączysz gdy robisz przetarg "zaprojektuj i wybuduj", jeżeli chcesz dać to osobnym firma możesz to rozdzielić.