26

Odp: Źle wypełniony formularz oferty ...

DKO76 napisał/a:

Oczywiście o częściach zamówienia które zamierzają lub nie powierzyć podwykonawcy.

bede sie powtarzać ale trudno wink
primo :art 36.4 ustawy "pozwala" Zamawiajacemu żadac od Wykonawcy wskazania ,którą cześć zamówienia zamierza powierzyc podwykonawcy(podwykonawcom), natomiast ustawa nie przewiduje składania oswiadczen " o braku zamiaru powierzenia czesci zamówienia podwykonawcom" Czyli brak takiego wskazania  oznacza,ze oferent wykona wszystko sam
secundo: Art 36.5 Zamawiający "może" ale nie musi korzystać z tego uprawnienia. W przypadku braku takiego zastrzezenia domniemywa sie , ze wykonawca moze zrealizowac zamówienie sam lub zlecić jego wykonanie podwykonawcom. Natomiast takie zastrzeżenie w specyfikacji nie wymaga juz skladania dodatkowego oświadczenia, wystarczy, ze wykonawca akceptuje postanowienia specyfikacji. Zaznaczam , ze to moja opinia, zdania odmienne uszanuje  wink tongue

27 (edytowany przez MIRAS 2008-09-24 19:50:03)

Ok, w takim razie ja też sie powtórzę, ale trudno:

36.4 - zamawiający MUSI; ustawodawca wręcz wymaga od zamawiającego (abstrahując od tego czy faktycznie go to interesuje, czy tez nie) aby ten zażądał od wykonawcy wskazania, którą część zamówienia zamierza powierzyc podwykonawcy(podwykonawcom) - przypuszczam że ustawodawca wychodzi z założenia że powinno
interesować to zamawiającego, bowiem zasadą jest, iż zamówienie publiczne powinno być realizowane samodzielnie przez wykonawcę.

Co do 36.5 zgoda - zamawiający MOŻE

Zaznaczam, ze to moja opinia, zdania odmienne uszanuje...

28

Reasumując:

Jak widzisz DKO76 w PZP nie ma nic pewnego... Decyzja należy do Ciebie. Ja uważam że Twoja decyzja, oi ile jej nie zmieniałaś, jest sluszna.

29

MIRAS napisał/a:

cóz, wieczór sprzyja twórczości, szkoda ,ze nie Twojej własnej.....kopiowanie forbidden tongue

30

Miras pozostaniemy przy swoich zdaniach - formułki Madziulka juz nie powtórze bo forbidden tongue .
DKO -> jeśli odrzucasz za "niespójność" oferty to możesz i dopisać tą wizje lokalną. Efekt taki sam wink .

31

madziulek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

cóz, wieczór sprzyja twórczości, szkoda ,ze nie Twojej własnej.....kopiowanie forbidden tongue

Fajnie że zwróciłaś na to uwagę... Mialem taką nadzieje tongue

32

Ok dzięki za tak owocną wymianę zdań oczywiście Marko dorzucę wizję oraz wiele, wiele innych niedociągnięć choć dzięki temu nie muszę wzywać do uzupełnienia a mała szkoda bo i tak jak pisałam najdroższe oferty.

33

Ja żartowałem hmm

34

Ok dzięki za info o żarcie ale ja chciałam to dopisać nie jako powód odrzucenia tylko brak w ofercie żeby zwrócić wykonawcy uwagę że formularze się wypełnia jeśli takie są załącznikami do SIWZ. Czy może nie mogę tego zrobić?? Sorry ale w zamówieniach nic nie jest białe i czarne więc czasem nawet dziwne rzeczy są realne.

35

madziulek, co to znaczy Twoim zdaniem "pozwala"?
tam jest napisane, że Zamawiający żąda, a z tego co się orientuję jest to jednoznaczne z tym, że ma taki obowiązek.
pozdrawiam

36

"pozwala" zadac oznacza że ustawodawca określa prawo( w prawie zezwolenie) do takiego żądania bez alternatywy "może" a żądanie dotyczy oswiadczenia o powierzeniu a nie oświadczenia o braku zamiaru powierzenia. Doczytaj całosc mojej wypowiedzi na spokojnie wink