1

Temat: Podział zamówienia na części po ogłoszeniu zamówienia.

Ogłosiłem post. przetargowe i określiłem np. 10 części na które wykonawcy mogą składać oddzielne oferty. Podczas postępowania wpłynął wniosek (zapytanie) czy zamawiający może wydzielić poszczególne pozycje z jednej czesici i zrobić z niej 2 - czyli byłoby już 11 części. Jak myślicie można czy nie?

2

Odp: Podział zamówienia na części po ogłoszeniu zamówienia.

A warunki udziału dla tej części jak określisz po ogłoszeniu ?

3

warunki i opis samego przedmiotu zamówienia zostają bez zmian. Wykonawcy chcą po prostu z jednej części zrobić 2 - chodzi o asortyment. Ale nie wiem do końca czy mogę to puścić sprostowaniem bo ogłaszałem 10 części a nie 11 i jak będzie wyglądało ogłoszenie o udzieleniu zamówienia bo tych części z 10 zrobi się 11.

4

Możesz dopisać kolejną część. Poprostu unieważniasz to postępowanie, ogłaszasz kolejne z większą ilością części.

5

A tak to i ja wiem tylko żeby unieważnić to muszę mieć podstawę a tej jako takiej nie mam.

6

medo napisał/a:

Ogłosiłem post. przetargowe i określiłem np. 10 części na które wykonawcy mogą składać oddzielne oferty. Podczas postępowania wpłynął wniosek (zapytanie) czy zamawiający może wydzielić poszczególne pozycje z jednej czesici i zrobić z niej 2 - czyli byłoby już 11 części. Jak myślicie można czy nie?

a jak kolejny wykonawca zwroci sie z podobna prosbą??? i nastepny i kolejny... tez sie zgodzisz??? tongue

7

Nie wiem po co chcesz zmieniać ilości części. Podejrzewam, iż przygotowałeś się dobrze do przetargu, podzieliłeś zadanie na kilka części i uważasz iż tylko taki podział spowoduje że zostanie ono wykonane prawidłowo. nie widzę więc potrzeby rozszerzania ilości części i jeszcze większego rozdrabniania. Nie wiem co to za zadanie, ale może zdarzyć się tak iż na kazdą część podpiszesz umowę z innym wykonawcą i jeżeli wykonanie niektórych części będzie zależało od innych to możesz mieć kłopoty z jego wykonaniem.
Wykonawca nie może cię zmusić do zmian.

8

zamawiający jest tu guru (szkoda, że nie zawsze)

9

Dzięki wam za komentarze pozdrawiam