1

Temat: przemienność towarów

Witam, chciałbym rzucić temat na forum, bo coś mi sie obiły o uszy ale nie jestem pewien. przykładowo:
Robiłem przetrag na dostawę towaru A  i towaru B.
w szacowaniu miałem 500 jednostek towaru A i 500 jednostek towaru B. w ciągu realizacji umowy zmieniły mi sie potrzeby i potrzebuję 700 szt. Towaru A i 30 0szt. towaru B. czy kodeks cywilny mówi o tym, że można zamieniać towar , jednocześnie oczywiście pilnująć kwoty podpisanekj umowy, żeby jej nie przekroczyć? proszę o opinie. pozdrawiam

2

Odp: przemienność towarów

W pierwszej kolejności nalezy sie pochylic na PZP... smile

3

Oczywiście masz rację , ale wytsraczy przeczytac art. 139 pkt 1. nie zmieniam zakresu umowy bo biorę cały czas towar który jes tujety w umowie, tylko czy kodeks cywilny reguluje tą naprzemienność toawrów? gdzieś to było poruszone na jakimśszkoleniu ale szukam teraz podstawy prawnej. pozdrawiam

4

Przeczytaj najpierw 140.3 oraz 144, a potem 139.1 PZP i zastanow sie czy ten ostani bedzie mial zastosowanie... smile Pozdrawiam... smile

5

no to są owszem artykuły,  które są bardzo istotne, tylko ja po pierwsze nie wykraczam poza umowę bo biorę tylko towar który był określony i to ilości "przewidywane", a 144 - zmiany własnie wynikły których nie mogłem przeiwdzieć na dzień podpisywania umowy.

6

No to jeszcze raz: 

Czy w umowie masz zapis:
Towarów A - 500 SZT. za cena X
Towarów B - 500 SZT. za cenę Y

7

Umowę mam podpisaną na kwotę ogólną towarów , załacznikiem do umowy jest oferta, w której są wyszczególnione:
towar A - x sztuk
Towar B- y sztuk
Towar C - z sztuk
Towar D - ..sztuk

realizuję umowę na daną kwotę umowy. w ciągu roku potrzeby na towar A mi zanikły, potrzeby których nie mogłem przewidziec na dzień podpisywania umowy, a wynikła potzreba kupienia więcej towaru B. realizuję dalej umowę, ale tak żeby nie przekroczyc wartośći brutto umowy.

8

Wiesz, moglo byc tak:

Wykonawca ustala cenę, przy czym bierze pod uwage iż:

wartosć towaru A wynosi 500 zl/szt. x 500
wartosć towaru B wynosi 2000 zl/szt. x 500
Razem: 1.250.000 (wartośći brutto umowy)

Zmieniasz:

A: 500 zl/szt x 700 = 350.000
B: 2000 zl/szt x 300 = 600.000
Razem: 950.000

Wykonawca zgodzi sie na zamiane, poniewaz jak wynika z powyzszego jest ona dla niego korzystna!!! Zaplacisz mu 1.250.000 a faktycznie wartosc wyniesie 950.000.  Problem w tym ze zapisy umow (w tym okreslenie przedmiotu umowy, postanowienia dotyczace ceny) zostaly mowiac delikatnie, nie fortunnie  sformulowane...

Moglo tak byc ale nie musialo... wink

9

Nie za bardzo chyba sięrozumiemy, ilość towaru zamawianego przez mnie w różnych rodzajach i licząc zmiany ilościowe w poszczególnych asortymentach w całości pokryją kwotę umowy. zapłacę mu tyle na ile podpisalismy umowę. chodzi tylko i wyłącznie o naprzemienność kupowanych towarów. ale wartośc fakutr które mi wystawi sukcesywnie w ciągu trwania umowy pokryje cała wartośc wpisaną w umowę. więc ani ja nie przekroczę wartości umowy, ani on nie dostanie nic więcej.

10 (edytowany przez MIRAS 2008-09-26 10:22:48)

Wlasnie, wartosć umowy sie nie zmieni - zmiany beda dotyczyly asortymentu, to zas moze miec przelozenie na faktyczna wartosc umowy (vide: przyklad). Gdyby in plus dla zamawiajcego to ok, jesli na wykonawce - to no ok. Moze inni sie jeszcze wypowiedza...

11

I takie jest własnie nasze kochane prawo, każdy widzi inaczej i każdy wierzy że ma rację:) dzięki za opinię pozdrawiam

12

No to weekend... nikt sie nie odezwał... wink

13

yahookrajewski, jeśli masz zapis w umowie, że ilości mogą się zmienić, ja nie wodzę problemu

14

nie widzę problemu, sorki

15

ale jeśli nie ma takiego zapisu, to kombinuj tongue