1

Temat: Zmiana termin zakończenia robót

Witam, mam pytanie czy mogę spisać aneks do umowy z firmą wybraną w ramach pn. Firma przejęła plac budowy zgodnie z terminem rozpoczęła prace jednak ze względu na warunki pogodowe prosi o przedłużenie terminu zakończenia robót.  Czy spisanie aneksu w którym zmieniamy termin zakończenia robót narusza ustawę pzp czy przewiduje takie rozwiązanie ?

2

Odp: Zmiana termin zakończenia robót

czy mam się trzymać tego artykułu:

Art.144, ust.1
Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.

3

Uważam, ze co do zasady taka zmiana jest niedopuszczalna, chociazby dlatego ze zmiana terminu wykonania zamówienia jest, obiektywnie rzecz ujmując, zmianą na niekorzyść zamawiającego.

4

cih napisał/a:

czy mam się trzymać tego artykułu:

Art.144, ust.1
Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.

Jak najbardziej... wink

5

rozsądne wydaje się wyjście przedłużenia terminu wykonania umowy, ze względu na złe warunki pogodowe, chociaż teoretycznie zła pogodę też można przewidzieć w chwili zawarcia umowy, jakby się na siłę uprzeć.

6

......chyba, że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy" a więc chodzi o okliczności  na które zamawiający nie ma wpływu i jak dla mnie zmiana pogody to wystarczajaca okolicznośc do zmiany terminu wykonania smile

7

madziulek napisał/a:

jak dla mnie zmiana pogody to wystarczajaca okolicznośc do zmiany terminu wykonania smile

Rozumiem że to żart??? hmm

8

Czemu żart, vis maior po prostu.

9

Na Vis maior mozna by bylo sie powolac, gdyby w środku lata temperatura spadla do -5 st. C i spadł śnieg (gr. pokrywy 25 cm.)... big_smile

10

Dosyć radykalne podejście big_smile

11

Wiesz, biorąc pod uwagę fakt, że "drogowców" śnieg zaskakuje zimą (vis maior) to może trochę przesadziłem... wink