1

Temat: zamówienia udzielane w częściach

w nowelizacji jest zapis:
"w przypadku zamówień udzielanych w częściach, do udzielenia zamówienia na daną część zamawiający może stosować przepisy właściwe dla wartości tej części zamówienia, jeżeli jej wartość jest mniejsza niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 80 000 euro dla dostaw lub usług oraz 1 000 000 euro dla robót budowlanych, pod warunkiem że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.

Nie bardzo rozumiem ten warunek. Mają na myśli to, że wartość tej części oprócz ograniczenia kwotowego nie może przekroczyć 20% wartości zamówienia?

Może będzie ktoś tak miły i mi go wytłumaczy.

2

Odp: zamówienia udzielane w częściach

masz np.RB w czesciach , wartosc 5mln EURO
1. 100 tys Euro
2. 400 tys Euro
3. 800 tys euro
4. 3mln 700 tys EURO
i teraz czesc 1 i 3 ...kazda ponizej 1 mln EURO a łaczna wartosc tych części(800+100=900tys euro) nie przekracza 20% wartości zamówienia (czyli 1 mln euro) wtedy stosujesz przepisy własciwe dla danej czesci.

3 (edytowany przez pipi67 2008-10-02 06:33:45)

madziulek napisał/a:

masz np.RB w czesciach , wartosc 5mln EURO
1. 100 tys Euro
2. 400 tys Euro
3. 800 tys euro
4. 3mln 700 tys EURO
i teraz czesc 1 i 3 ...kazda ponizej 1 mln EURO a łaczna wartosc tych części(800+100=900tys euro) nie przekracza 20% wartości zamówienia (czyli 1 mln euro) wtedy stosujesz przepisy własciwe dla danej czesci.

OK ale tlko wtedy gdy 3 część robisz po 1, bo jeżeli po 1 i 2 to trzecia musi być prowadzona tak jak całość zadania.

PS gdzieś na forum wyjaśniłem tę sprawę szczegółowo.

4

oczywiscie ale zeby prowadzic procedure uproszczona te 2 warunki musz być spełnione łacznie, wiec wiadmo ze w  tym przypadku dodatkowa czesc 2 przekroczy te 20 %

5

pipi67 napisał/a:

PS gdzieś na forum wyjaśniłem tę sprawę szczegółowo.

gdzie konkretnie bo nie moge odszukac ?

6

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=2781 tu pani Madziulku tongue

7

a tak na marginesie to nie uważacie ze ten nowy art.6a  stoi w sprzeczności z art 32.2 i 32.4 ?

8

madziulek napisał/a:

a tak na marginesie to nie uważacie ze ten nowy art.6a  stoi w sprzeczności z art 32.2 i 32.4 ?

Albo odwrotnie... Pisałem juz o tym wink

9

skoro tak twierdzisz to podlegasz wyłaczeniu z kontynuowania wink tongue  ja pytam o zadanie innych piszących smile

10

madziulek napisał/a:

nie uważacie ze ten nowy art.6a  stoi w sprzeczności z art 32.2 i 32.4 ?

Nie uważacie smile 6a jest wyjątkiem od zasady z 32.4 i po pierwsze trzeba spełnić łącznie obie znane wszystkim przesłanki, po drugie tylko w zakresie 20 % zamówienia. W praktyce ten przepis ogromnego zastosowania nie znajdzie, a tam gdzie znajdzie to pomoże smile

11

a ja myśle ze w praktyce ten przepis moze stać sie "furtką" dla zamawiajacego w stosunku do 32.2 , obym sie myliła....;)

12

Furtka w wysokości 20% ? wink Pachnie demonizowaniem smile

13

ale spójrz z jednej strony 32.2 zakazuje dzielenia z drugiej 6a dopuszcza , myslisz że Zamawiający nie beda tego naginnie wykorzystywa? dla mnie nie ma znaczenia ze bedzie istniał wymóg spełnienia łacznie 2 warunków z 6a bo w praktyce ten przepis bedzie dopuszczał to ,co zakazuje 32.2 i tutaj widze sprzeczność "demoniczną"  wink tongue

14

Poparłbym Cie Madziu ale skoro podlegam wyłączeniu... tongue

15

madziulek napisał/a:

ale spójrz z jednej strony 32.2 zakazuje dzielenia z drugiej 6a dopuszcza ,

Madziulku, 32.2 i 32.4 są zasadami a 6a wyjątkiem od zasady z 32.4. Ja nie wiem w czym tu problem i jakie demoniczne wykorzystywanie masz na myśli tongue (chyba, że zbaczamy z PZP wink ). Poza tym przepis 6a mówi że zamawiający może stosować - Pani mecenas wyjaśniać tego nie musze - to raz smile, dwa - powstała (jak widze) koalicja  nadgorliwców może postępować wg obecnych zasad tongue

16

MIRAS napisał/a:

Poparłbym Cie Madziu

Madziulek zmieniłaś imie ? wink

17

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Poparłbym Cie Madziu

Madziulek zmieniłaś imie ? wink

Madzia to skrót od Madziulek... tongue

18

Marko napisał/a:

powstała (jak widze) koalicja  nadgorliwców może postępować wg obecnych zasad tongue

Ja do niej nie należe - stosowal bede nowe zasady zgodnie z PZP (i stosowanie takichze bede polecal) aczkolwiek uwazam ze ustawa w tym zakresie nie jest spojna...

19

Ok, wytłumaczcie mi jak Abel krowie na czym polega problem - najlepiej na przykładzie - jak to zamawiający może to zamataczyć?

20

MIRAS napisał/a:

Madzia to skrót od Madziulek... tongue

Madzia tez cos....:P wink za takimi skrótami nie przepadam a na skróty czasami chadzam a jak moge to i jade pomimo zakazów tongue

21

madziulek napisał/a:

a jak moge to i jade pomimo zakazów tongue

he, he... no to pojechalas... tongue

22

MIRAS napisał/a:

he, he... no to pojechalas... tongue

Miras....jakies takie to niemrawe....
chociaż moze i ciekawe....
Oswiadczenie Twojej woli?
Czy tez "ego" z żalu boli? tongue wink

23

madziulek napisał/a:

Miras....jakies takie to niemrawe....
chociaż moze i ciekawe....
Oswiadczenie Twojej woli?
Czy tez "ego" z żalu boli? tongue wink

Prosze o przekład z liryki na proze... bo za bardzo nie rozumiem o co Ci chodzi... tongue

24

Marko napisał/a:
madziulek napisał/a:

ale spójrz z jednej strony 32.2 zakazuje dzielenia z drugiej 6a dopuszcza ,

Madziulku, 32.2 i 32.4 są zasadami a 6a wyjątkiem od zasady z 32.4. Ja nie wiem w czym tu problem i jakie demoniczne wykorzystywanie masz na myśli tongue (chyba, że zbaczamy z PZP wink )

nie ma problemu wink i masz racje ,demoniczne wykorzystywanie nie lezy w zgodzie z pzp ,inna  podstawa do leżenia tongue

25

MIRAS napisał/a:

Prosze o przekład z liryki na proze... bo za bardzo nie rozumiem o co Ci chodzi... tongue

czytaj między wierszami wink tongue