26

Odp: Proszę o pomoc - laik w zamówieniach

anka82 napisał/a:

O tym to ja juz nie decyduje

może nie decydujesz ale możesz wskazać firmy-znane na tym rynku- które się zajmują szkoleniami z zakresu PZP, typu: APEX, DORADCA, PRZETARGI PUBLICZNE

27

anka82 napisał/a:

Dobra, czas zacząć zadawać pytania.
Jak się dowiedziałam na początek roku robię zestawienie kwot ile chce na coś przeznaczyć. i jak dane kwoty przekroczą wartość 14000 tys euro to robię zamówienia, przynajmniej tak zrozumiałam. .

właśnie tak

anka82 napisał/a:

Jeżeli kupimy nowy komputer to tez musi być zamówienie dokonane czy nie? A co z drobnymi zakupami typu środki czystości, materiały biurowe itp.

to tak jak wyżej

28

anka82 napisał/a:

A co w przypadku jak oszacuje kwote na kostkę i po pół roku sie okaże że kwota była za mała bo zlecono nam więcej robót.

po pierwsze - powinni zaplanować zlecenie na cały rok, nie ma tak łatwo smile
po drugie - jeśli przyznano dodatkowe środki robisz następne postępowanie (z uzasadnieniem) smile

29

tylko że Gmina sama nie jest w stanie zaplanować swoich zleceń w stosunku do nas, wszystko zależy od kasy.Bywa tak, że dostajemy jakieś zlecenie z dnia na dzień. A co z zamówieniami na części, w tym roku wydaliśmy juz na nie blisko 90 000 zł, wiadomo że nie jesteśmy w stanie przewidziec co nam sie zepsuje a autobusy musze jeździć smile

30

anka82 napisał/a:

A co z zamówieniami na części, w tym roku wydaliśmy juz na nie blisko 90 000 zł, wiadomo że nie jesteśmy w stanie przewidziec co nam sie zepsuje a autobusy musze jeździć smile

Odwieczny problem zakładów komunikacji miejskich... hmm

31

Nie jesteśmy zakładem komunikacji miejskiej

32

anka82 napisał/a:

Nie jesteśmy zakładem komunikacji miejskiej

tym lepiej dla Was... smile

33

lepiej nie lepiej, a i tak nie wiem co zrobić

34

Tego nik nie wie... Jest wiele szkół... Jedna z nich mówi: kazde z zamówien na czesci zamienne traktuja jako odrebne. Od razu nasuwa sie pytanie, czy nie jest to dzielenie zamowienia na czesci celem unikniecia stosowania ustawy??? Odpowiem tak: wg zwolennikow tej szkoly jest to dzielenie zamowienia ale nie celem obejscia ustawy PZP. Podzial jest tutaj dokonywany z przyczyn technologicznych, organizacyjnych, technicznych... etc. wink

35

Zabieram się już tak konkretnie za te zamówienia, czy konieczne jest abym teraz od początku roku zliczała poszczególne towary z faktur w celu ustalenia ile wydaliśmy w danej kwestii żeby móc ustalić plan zamówień na przyszły rok.

36

Proszę niech ktoś odpisze