1

Temat: niezgodność oferty z SIWZ

W formularzu ofertowym Wykonawca miał podać jednostkowe dane, a w przedostatnim wierszu wpisać sumę wartości jednostkowych, w ostatnim natomiast wyliczyć średnią wg podanego wzoru. W ten sposób wyliczona wartość ma być poddana ocenia. Wykonawca w miejsce sumy wpisał błędną wartość, a w miejscu gdzie miał wyliczyć średnią nie wpisał nic - puste pole zostało. Czy powinna odrzucić?

2

Odp: niezgodność oferty z SIWZ

jeśli nie, to w jaki sposób dokonasz oceny?
nawet jeśli wezwiesz do wyjaśnień to zmienisz treść oferty, a jest to niedopuszczalne...

3

Hmm, a jeśli poczekam do wejścia w życie nowego przepisu?

4

Tu musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy będzie to istotna zmiana w treści oferty, czy nie. Ponieważ jest to rzecz, którą bierzesz pod uwagę przy ocenie wg kryteriów ja bym potraktowała jako istotną zmianę, a co za tym idzie niemożność dokonania poprawienia takiej omyłki.
Ale to tylko moje zdanie... może ktoś inny ma inne...

5

Marti napisał/a:

Hmm, a jeśli poczekam do wejścia w życie nowego przepisu?

Coś mi się zdaje że do przetargów rozpoczętych przed wejściem nowej ustawy (nowelizacji) stosuje się przepisy stosowne dla daty wszczęcia postepowania.

6

pipi67 napisał/a:

Coś mi się zdaje że do przetargów rozpoczętych przed wejściem nowej ustawy (nowelizacji) stosuje się przepisy stosowne dla daty wszczęcia postepowania.

Pudło

Do postępowań o udzielenie zamówienia i konkursów wszczętych przed dniem wejścia w życie noweli z 4 września (czyli przed 24 października) stosuje się przepisy dotychczasowe, z wyjątkiem przepisów dotyczących zmiany ogłoszeń, zmiany treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, poprawiania omyłek w ofercie i przesłanek odrzucenia oferty, które stosuje się w brzmieniu nadanym nowelą z 4 września.

7

Marko napisał/a:
pipi67 napisał/a:

Pudło
[/i]

strzał w 10!!!