1

Temat: parametry oferowane

witam

formularz techniczny zawiera tabelkę typu co chcemy / co oferujecie

chcemy: parametr X   -  W pisze: spełnia
chcemy: parametr min Y  -  W pisze: spełnia
chcemy: parametr Z lub równoważny  -  W pisze: spełnia
chcemy: gwarancja min. K lat  -  W pisze: spełnia

czy waszym zdaniem uznać taka ofertę/ wezwać do wyjaśnień/ odrzucić ???

2

Odp: parametry oferowane

Co chciał zamawiający - co siwz o tym mówi

3

a mnie intryguje: dlaczego parametry X i Y nie mają zapisu równoważny a Zet ma? wink

4 (edytowany przez ZeT 2008-10-09 07:08:33)

jest to typowa tabelka opisująca parametry techniczne zamawianego urządzenia.  Np. samochód:

1. parametr wymagany: ilość drzwi: 4  --> parametr oferowany: spełnia
2. moc silnika minimum 100KM   -->  spełnia
3. rodzaj lakieru: mika lub równoważny  -->  spełnia
4. gwarancja minimum 3 lata    -->  spełnia

to są tylko przykładowe parametry i dane, chodzi o sposób postępowania, kiedy zamiast wpisania parametrów oferowanych W pisze spełnia.
Czy np. z takiego zapisu można wywnioskować ile lat gwarancji oferuje W?

5

a w siwz mieliście zapisy jak mają wypełniac ten formularz? Ja doczepiłabym sie do pkt 3 - samo slowo "spełnia" nie daje nam obrazu czy oferuje lakier mika czy inny a jak inny to jaki jak masz to oceniać? Resztę wydaje się, że trzeba by uznać, potwierrdził że oferuje to co chciaeś, ale zależy czy siwz nie zawierała konkretnych ustaleń co do wypełniania formularzy

6

W siwz był wymóg dołączenia specyfikacji technicznej zgodnie z formularzem nr x.
Pomińmy ten aspekt. Skupmy się proszę na ocenie oferty -  czy tak wypełniony formularz waszym zdaniem jest do zaakceptowania. Z jednej strony mam informację, że to czego wymagałem powinienem otrzymać, tak rozumem słowo spełnia, a z drugiej strony, jak pisze dorota26, do końca nie wiem co dostanę i dopiero po otrzymaniu dostawy okaże się czy rzeczywiście spełnia.

7

ZeT napisał/a:

, do końca nie wiem co dostanę i dopiero po otrzymaniu dostawy okaże się czy rzeczywiście spełnia.

I co w tym dziwnego??? Przeciez zawsze tak jest: papier wszystko przyjmie i dopiero po otrzymaniu przedmiotu dostawy okazuje sie czy jest to zgodne z tym co zaoferował wykonawca. Jednak oferte oceniamy na podstawie zawartych w niej informacji, a później nastepuje weryfikacja czy byly to informacje prawdziwe.

8 (edytowany przez ZeT 2008-10-09 07:52:06)

MIRAS napisał/a:

Jednak oferte oceniamy na podstawie zawartych w niej informacji.

czy Twoim zdaniem w opisanym przypadku da się ocenić ofertę?

np. przy parametrze rodzaj lakieru z przykładu mika lub równoważny - dostanę mika czy równoważny? A jeśli równoważny to jaki? czy nie powinien być on określony w ofercie? Czy przyjąć, że to jednak mika (przypominam, że to tylko przykładowe dane, więc proszę nie skupiajmy się na nich).
A gwarancja 3 laty a może więcej?

9 (edytowany przez MIRAS 2008-10-09 07:52:44)

Ja w takich przypadkach zadam podania konkretnego parametru np.

2. moc silnika minimum 100KM   -->  101 KM

jezeli nie zazadales jw. to musisz ocenic na podstawie metody 0/1 (spelnia/ nie spelnia).

Na pytanie: czy Twoim zdaniem w opisanym przypadku da się ocenić ofertę?, odpowiadam TAK.

10

MIRAS powyżej jest post po edycji. Ubiegłeś mnie z odpowiedzą

11

Jezeli w umowie masz zapis typu:

Zamawiający może odmówić podpisania protokołu odbioru, w szczególności gdy:
a) parametry techniczne pojazdu nie będą odpowiadać parametrom, o których mowa w § ... pkt ... rozdz. I SIWZ;
b) ...

to jestes kryty... smile

12

takie zapisy są, ale zdajesz sobie sprawę, że zbliża się koniec roku i na takie zabawy nie ma czasu.

13

PYTANIE: czy zażądałeś wprost wpisania konkretnego parametru???

14

ZeT napisał/a:

jest to typowa tabelka opisująca parametry techniczne zamawianego urządzenia.  Np. samochód:

1. parametr wymagany: ilość drzwi: 4  --> parametr oferowany: spełnia
2. moc silnika minimum 100KM   -->  spełnia
3. rodzaj lakieru: mika lub równoważny  -->  spełnia
4. gwarancja minimum 3 lata    -->  spełnia

to są tylko przykładowe parametry i dane, chodzi o sposób postępowania, kiedy zamiast wpisania parametrów oferowanych W pisze spełnia.
Czy np. z takiego zapisu można wywnioskować ile lat gwarancji oferuje W?

moim zdaniem,jeżeli nie wymagałes od wykonawcy doprecyzowania  prametrów oferowanych przez niego to otrzymałes to co widać, co do gwarancji dla mnie taka informacja w ofercie oznacza 3 lata i nie wiecej,rodzaj lakieru nie do przyjecia w takim zapisie

15 (edytowany przez ZeT 2008-10-10 06:47:08)

dorota26 napisał/a:

Ja doczepiłabym sie do pkt 3 - samo slowo "spełnia" nie daje nam obrazu czy oferuje lakier mika czy inny a jak inny to jaki jak masz to oceniać?

madziulek napisał/a:

rodzaj lakieru nie do przyjecia w takim zapisie

i jak postąpić w takim wypadku? Wyjaśnienie czy odrzucenie? Czy jeśli napisze w wyjaśnieniu np. lakier metaliczny to uznać, czy potraktować jako niedozwoloną zmianę oferty?

16

zapytam jeszcze raz, bo czas nagli

dorota26 napisał/a:

Ja doczepiłabym sie do pkt 3 - samo slowo "spełnia" nie daje nam obrazu czy oferuje lakier mika czy inny a jak inny to jaki jak masz to oceniać?

madziulek napisał/a:

rodzaj lakieru nie do przyjecia w takim zapisie

i jak postąpić w takim wypadku? Wyjaśnienie czy odrzucenie? Czy jeśli napisze w wyjaśnieniu np. lakier metaliczny to uznać, czy potraktować jako niedozwoloną zmianę oferty? A jak napisze, że lakier mika?

17

na razie podstawy do odrzucenia brak , tak uwazam. Wymóg niedoprecyzowany co do równoważnosci wiec skad mam wiedzic co kryje sie pod pojeciem równowazny dla zamawiajacego.Kusi zeby wyjasnic słowo "spełnia"

18

kusi, ale jak wyjaśni że chodzi mu o lakier równowazny "x" - to nie będzie zmiana oferty? na dzień dzisiejszy nie wiadomo co znaczy slowo spełnia - chyba trzeba wyjaśnić