1

Temat: czy traktować jako osobne zamówienie?

witam,

w planie na 2008 rok miałem zakup sprzętu komputerowego poniżej 14 tys. euro. kupowaliśmy bez procedur. plan zrealizowany.

teraz pojawiło się 16 tys. zł na zakup 5 kompów w wyniku przesunięcia kasy z wynagrodzeń na zakupy.

czy te dodatkowe 16 tys. mam potraktować jako osobne zamówienie i nie stosować ustawy (na początku roku nie byłem w stanie przewidzieć takiego manewru z przesunięciem)?

chyba nikt mi nie zarzuci dzielenia zamówienia w celu ominięcia stosowania ustawy?

pozdrawiam

2

Odp: czy traktować jako osobne zamówienie?

ja nie widze problemu przy odpowiednim uzasadnieniu smile

3

to jest nas dwoje...

4

Właśnie w podobnej sytuacji poprosiłam o podpowiedz: przepis lub interpretację.
Pozdrawiam

5

wioletta1234 napisał/a:

Właśnie w podobnej sytuacji poprosiłam o podpowiedz

Kogo i co napisał ? smile

6

Witam w budżecie tego roku mam ok 50 000 na budowę wodociągu. Natomiast kosztorys inwestorski na całe zadanie wynosi 500 000. Czy mogę zastosować art. 6a nowej ustawy i wykonać zamówienie w tym roku nie stosując ustawy dla tej części czy muszę wszcząć normalną procedurę.

7

na konferencji wiceprezes urzędu stwierdził, że jeżeli wartość części jest poniżej 14tys. to ustawy nie stosujemy, natomiast na szkoleniu pani z rio stwierdziła, że nawet jak ta cześć jest niższa od progu to nie zwalnia nas ze stosowania ustawy, bo przepis ten zezwala na stosowanie uproszczone j procedury. i bądź tu mądrym. bardziej logiczne wydaje się zdanie wiceprezesa. tylko czy logika ma tu miejsce bytu smile?

8

a gdzie masz napisane ze chodzi tu o uproszczona procedure? (jesli mowimy o art 6a) smile

9

szad napisał/a:

pani z rio stwierdziła, że nawet jak ta cześć jest niższa od progu to nie zwalnia nas ze stosowania ustawy, bo przepis ten zezwala na stosowanie uproszczone j procedury.

Niech pani z rio zrobi taki zarzut w protokole z kontroli to bedzie kompromitacja big_smile (bynajmniej nie zamawiającego wink )