1

Temat: Usługi szkoleniowe - art. 5 ust. 1 - negocjacje

Witam:

Ministerstwo za kilka dni przekaże nam środki z rezerwy celowej. Mamy za tą kwotę
w drodze przetargu wyłonić wykonawcę, który przeszkoli 2000 nauczycieli w zakresie technologii informacyjno-komunikacyjnej (do końca roku kalendarzowego ? jak dla mnie to nierealne). Wartość zamówienia grubo powyżej 133.000 Euro. Przetarg nieograniczony raczej nie wchodzi w grę!

1. Czy możemy powołując się na art. 5 ust. 1 zastosować tryb negocjacji bez ogłoszenia. Jeżeli tak, to co w sytuacji, kiedy zaprosimy do negocjacji 5 wykonawców a na negocjacje przybędzie tylko jeden lub dwóch?! (ustawa wszak mówi, że musimy zaprosić minimum 5, a prowadzimy negocjacje tylko z tymi którzy odpowiedzą na zaproszenie ? czy mój tok rozumowania jest prawidłowy).

2. Czy powołując się na art. 5 ust. 1 moglibyśmy skorzystać z trybu zamówienia
z wolnej ręki? (opierając się na art. 67 ust. 1, pkt. 3).

Czasu mamy bardzo mało, dużo kasy do wydania a już teraz wiem, że ze znalezieniem Wykonawcy będzie problem! Czy widzicie jakieś rozsądne wyjście z tej sytuacji??

Pozdrawiam serdecznie!!!

2

Odp: Usługi szkoleniowe - art. 5 ust. 1 - negocjacje

Apollo napisał/a:

Czy widzicie jakieś rozsądne wyjście z tej sytuacji??

Zastosuj tryb zamówienia z wolnej reki bez wskazywania konkretnej przesłanki zastosowania tego trybu - podstawa prawna: art. 5 ust. 1 pkt 8 PZP smile

3

Ok., załóżmy że wybieramy tryb zamówienia z wolnej ręki.

Pojawia się następny problem, gdyż i tak jeden Wykonawca nie będzie sam w stanie zrealizować zadania w tak krótkim czasie. Sugestia Ministerstwa jest taka, że może on skorzystać z podwykonawców (czy jednak w usługach szkoleniowych można korzystać
z podwykonastwa)??? Np. Jedno Centrum Edukacji Nauczycieli składa ofertę ale realizuje zadanie we współpracy z dwoma kolejnymi Centrami na zasadach podwykonastwa. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne???

Tak sobie myślę (czysta teoria) czy nie moglibyśmy zrobić tak: Idąc trybem zamówienia
z wolnej ręki negocjujemy nie z jednym Wykonawcą (który i tak sam nie zdoła zrealizować w wyznaczonym czasie zadania), ale np. z trzema jednocześnie, którzy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia (art. 23). Mam tutaj na myśli zaproszenie przedstawicieli 3 Centrów Edukacji Nauczycieli. Niech się między sobą dogadają, wyznaczą pełnomocnika i umownie uregulują współpracę między sobą??? Czy takie rozwiązanie byłoby zgodne z prawem, czy to w ogóle ma sens???

Może ktoś podsunąłby mi inne rozwiązanie ???

Pozdrawiam

4

Apollo napisał/a:

Sugestia Ministerstwa jest taka, że może on skorzystać z podwykonawców (czy jednak w usługach szkoleniowych można korzystać
z podwykonastwa)??? Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne???

Jeśli dopuścisz to jest dopuszczalne...

Apollo napisał/a:

Tak sobie myślę (czysta teoria) czy nie moglibyśmy zrobić tak: Idąc trybem zamówienia z wolnej ręki negocjujemy nie z jednym Wykonawcą (który i tak sam nie zdoła zrealizować w wyznaczonym czasie zadania), ale np. z trzema jednocześnie, którzy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia (art. 23). Mam tutaj na myśli zaproszenie przedstawicieli 3 Centrów Edukacji Nauczycieli. Niech się między sobą dogadają, wyznaczą pełnomocnika i umownie uregulują współpracę między sobą??? Czy takie rozwiązanie byłoby zgodne z prawem, czy to w ogóle ma sens???

Dopuszczalne w oparciu o art. 23 PZP...

Apollo napisał/a:

Może ktoś podsunąłby mi inne rozwiązanie ???

Podziel zamowienie na części z których każda stanowić bedzie przedmiot odrebnego postepowania. Innymi słowy: zrób trzy potstepowania WR (rozny zakres szkolenia) z trzema róznymi wykonawcami... wink

5

Miras, Wielkie dzięki za podpowiedzi. Mam nadzieję na dalszą pomoc w miarę rozwoju sytuacji, tym bardziej, że nigdy nie przeprowadzaliśmy zamówienia z wolnej ręki i za takie pieniądze.
Pozdrawiam!

6

mam podobny problem. chciałem z wolnej reki udzielić zamówienia firmie szkoleniowej. niestety w umowie jest zapis, że przy wydatkach powyżej pewnej kwoty musimy wysłać zapytanie ofertowe do 3 firm. czy mogę negocjować z 3 firmami, zobaczyć jakie oferty złożą a potem udzielić zamówienia z wolnej reki firmie która zaproponuje najniższą cenę?

wysłałbym zaproszenie do złożenia oferty (do tej oferty był dołączył coś na wzór siwz i druk oświadczenia, formularz do wypełniania). przy ZWR nie ma obowiązku robienia siwz, ale przecież jak zrobię coś na wzór siwz to chyba nie jest błędne?

a może macie jakaś inna propozycję?

7

szad napisał/a:

czy mogę negocjować z 3 firmami, zobaczyć jakie oferty złożą a potem udzielić zamówienia z wolnej reki firmie która zaproponuje najniższą cenę?

Mozesz, tylko nie nazywaj tego postepowaniem w trybie ZzWR (mozesz nazwac np. analiza, rozpoznanie, rozeznanie rynku - czy jakos tak wink )

szad napisał/a:

wysłałbym zaproszenie do złożenia oferty (do tej oferty był dołączył coś na wzór siwz i druk oświadczenia, formularz do wypełniania).

Zamiast SIWZ nazwij ten dokument IWZ.

Po czym wyslij do wybranego przez Ciebie uprzednio wykonawcy (JEDNEGO!!!)zaproszenie do negocjacji w postepowaniu o udzielenie zamówienia w  trybie  ZzWR (formalne wszczecie postepowania o udzielenie zamowiena), "ponegocjuj" i udziel zamowienia.