Temat: Kosztorys ofertowy niezgodny z zapisami SIWZ - czy odrzucić?
Proszę o pomoc jak postąpić, aby nie narazić się na protest. Zgodnie z zapisami SIWZ wykonawca zobowiązany był skalkulować cenę w formie Kosztorysu ofertowego sporządzonego metodą kalkulacji uproszczonej, w oparciu o PSKRB i wzorem załączonym do SIWZ (tj. w układzie: l.p; opis robót; jednostka; liczba jednostek;cena jednostkowa netto; wartość netto). Dodatkowo w SIWZ zaznaczono, że wartość każdej pozycji Kosztorysu ofertowego musi obejmować koszty bezpośrednie robocizny, materiałow, pracy sprzętu i transportu oraz koszty pośrednie, koszty zakupu oraz zysk. Wykonawca przedstawił Kosztorys ofertowy, w którym w każdej pozycji podał ceny jednostkowe brutto ( z VAT-em), a tym samym wartość każdej pozycji Kosztorysu jest wartością brutto, a nie netto. Podatek VAT miał być doliczony dopiero w formularzu ofertowym. Co robić? czy mogę odrzucić ofertę jako sprzeczną z zapisami SIWZ i nieporównywalną z pozostałymi ofertami? Uff - trochę to przydługie , ale chciałam dokładnie przedstawić problem. Proszę o jakieś podpowiedzi, bo czasu mam niewiele