1

Temat: omyłka po nowelizacji

Po wyborze oferty najkorzystniejszej i informacji o ofrertach odrzuconych wpłynął protest. Protestujący protestował na czynność odrzucenia jego oferty. Protest został uznany przez zamawiajacego w wyniku czego uniewazniono czynność odrzucenia jego ofertu i powtórzono czynnosc oceny i badania ofert. Wśód odrzuconych ofert była oferta z omylką której w poprzednim stanie prawnym nie mogliśmy poprawic jako omyłki pisarskiej (chcielismy aby wykonawca podał grbośc papieru w mikrometrach [um] natomiast wykonawca podał w innej jednostce miary tj nm [nanometrach]). W zwiazku z tym, iż wówczas nie molismy poprawić błędu oferte odrzucono. wykonawca nie protestował. Teraz w wyniku ponownej oceny ofert i nowego art. 87 ust. 2 pkt 3 nie wiem czy mamy mozliwośc prawna poprawy takiego błędu? Co z odrzuconymi poprzednio ofertami nieoprotestowanymi, czy teraz na nowo je oceniam i może byc sytuacja ze tym razem ich nie odrzuce (w świetle np. art. 87 ust. 2 pkt3 - bo mogę poprawić omyłkę)? Wybór oferty najkorzystniejszej po uwzględniueniu protestu nie ulega zmianie.

2

Odp: omyłka po nowelizacji

Witam.
Ja uważam, że należy jeszcze raz ocenić wszystkie oferty po nowemu bo postępowanie się jeszcze nie zakończyło bo był potest. A przepis dotyczący poprawiania omyłek stosujemy od 24 października 2008

3

ja niestety uważam inaczej - odrzuciłaś ofertę i nie możesz jej ponownie oceniać (szkoda że ten wykonawca nie oprotestował czynności odrzucenia oferty wtedy mogłabyś skorzystać z art.4 ust.1 noweli)

4

danaug napisał/a:

ja niestety uważam inaczej - odrzuciłaś ofertę i nie możesz jej ponownie oceniać (szkoda że ten wykonawca nie oprotestował czynności odrzucenia oferty wtedy mogłabyś skorzystać z art.4 ust.1 noweli)

Zgodnie z art. 183 ust. 5 pkt 1 jak uwzgledniam wszystkie żadania to niezwołocznie powtarzam oprotestowaną czynność, a w tym przypadku czynnośc oceny i badania ofert. W wyniku tego oferte protestujacego przywracam do postepowania. Jak to zrobić. Co mam zawiadomomiśc tylko że poprzednia czynnośc jest niewazna i teraz ten wykonawca nie jest odrzucony a reszta podjętych decyzji nie ulega zmianie??? Troche to dziwne. Z drugiej strony bezsensem jest też dwa razy udrzucanie tej samej oferty.