1

Temat: prośba o wyjaśnienie złożonej oferty

Prosze o pomoc . Otwarcie ofert 14.11.2008 termin złożenia wyjasnień 19.11.2008 natomiast termin wykonania zamówienia dość krótki bo do 17.12.2008 r

Zgodnie z art.87 ust.1 poprosilismy wykonawce o złożenie wyjasnień dotyczących ofert.
Prosiliśmy o wyjasnienie ceny oferty gdyż wydawała nam się stosunkowo tania w stosunku do naszego szacunku a poniewaz był to wykonawca nie z naszego terenu równiez poprosilismy o informacji o miejscu wykonania zamówienia- miejsca szkolenie komputerowego
Po otrzymaniu wyjasnienia zwróciliśmy sie z zapytaniem do Szkoły gdzie miało byc przeprowadzone szkolenie komputeowe i otrzymaliśmy informację że szkoła nic na ten temat nie wie i nie wynajmuje sal komputerowych. ponownie zwróciliśmy sie z prośbą o wyjasnie.

Prosze o pomoc jest to najtańsza oferta. Jak długo możemy czekac z rozstrzygnięciem oferty. Czy powinniśmy poinformowac o prowadzonych wyjasnieniach z pozostałych Wykonawców.
Czy możemy Wykonawcę wykluczyć z postepowania pomimo iz oświadczył z art.22 ust.1 że spełnia warunki przystąpienia do przetargu.

2

Odp: prośba o wyjaśnienie złożonej oferty

miłka napisał/a:

1. Jak długo możemy czekac z rozstrzygnięciem oferty.
2. Czy powinniśmy poinformowac o prowadzonych wyjasnieniach z pozostałych Wykonawców.
3. Czy możemy Wykonawcę wykluczyć z postepowania pomimo iz oświadczył z art.22 ust.1 że spełnia warunki przystąpienia do przetargu.

1. Punktem odniesienia bedzie tutaj termin 17.12.2008 r.
2. Nie
3. Jezeli juz to tylko na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2 SIWZ  - ja bym nie wykluczył.

3

Dzis otrzymałam informację,że firma nie doczytała że w SIWZ w przedmiocei zamówienia było że szkolnie ma byc w godzinach od 8-15. I otrzymałam informacje że firma nie jest w stanie wskazać miejsca przeprowadzenia szkolenia to dla mnie oznacza że nie może przystąpic do przetargu. W związku z powyzszym prosze podpowiedzieć czy:
1.Odrzucam ofertę firmy że po złożónych wyjasnieniach z art.89 ust.1 pkt.2 jej treść nie odpowiada SIWZ do czego sami sie przyznali.

2.Bo podstaw do wykluczniea nie mam skoro złożyli dokumenty podpisane 
prosze o porade jeszcze w tej sprawie

4

miłka napisał/a:

otrzymałam informacje że firma nie jest w stanie wskazać miejsca przeprowadzenia szkolenia

Czy wszyscy wykonawcy mieli obowiazek wskazania miejsca przeprowadzenia szkolenia???

5

tylko wystąpiłam do tego co podał najtańsza ofertę.
Drugi jest z terenu miasta Raciborza posiada miejsce szkolenia firma szkoleniowa.
Trzeciego i czwartego oferta jest wyższa niz posiadamy środki na realizację o dużo zaduże.

6

miłka napisał/a:

Dzis otrzymałam informację,że firma nie doczytała że w SIWZ w przedmiocei zamówienia było że szkolnie ma byc w godzinach od 8-15. Odrzucam ofertę firmy że po złożónych wyjasnieniach z art.89 ust.1 pkt.2 jej treść nie odpowiada SIWZ do czego sami sie przyznali.

Czy wykonawca w swoich wyjaśnieniach napisal wprost, ze nie jest w stanie wykonac zamowienia za oferowana cene lub nie jest zainteresowany zawarciem umowy???

7

Wprosi nie napisali  a dla mnie to było jednoznaczne że jeżeli nie jest w stanie wskazać miejsca przeprowadzenia szkolenia to znaczy że nie jest w stanie zrealizowac naszego zamówienia. Być może w dalszym ciągu się mylę ale dzis już pisze pismo o wyborze wykonawcy , który posiada lokal ( sprawdzona oferta).
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem , Czekam na dalsza współprace.

8

miłka napisał/a:

Wprosi nie napisali  a dla mnie to było jednoznaczne że jeżeli nie jest w stanie wskazać miejsca przeprowadzenia szkolenia to znaczy że nie jest w stanie zrealizowac naszego zamówienia.

Dla mnie to nie jest jednoznaczne - ja bym dokonał wyboru jego oferty... Ty zrob jak uwazasz. Ciekawe co sadza o tym inni forumowicze ???

9

nie wypowiadam się bo sądzę że miłka nie napisała w siwz że żąda aby wykonawca zapewnił miejscei przeprowadzania szkoleń (takie a takie) i wskazał gdzie zapewnił to miejsce, a skoro nikt nie wskazał miejsca tzn Zamawiający nie powinien zadawać pytań wykonawcom tylko sam zapewnić takie miejsce
a może źle rozumię wypowiedź miłki