1

Temat: Wolna ręka - można dzielić na części???

Ogłosiłam 2 PN na dostawę mebli dla Domu Dziecka. Dwa postępowania unieważnino, gdyż nie wpłynęły żadne oferty. Czeka mnie WR.
Rozumiem, że wysyłam zaproszenia do firm do negocjajci, firma składa oświadczenie i mogę podpisać umowę.

Ale moje pytanie jest inne: Wartość zamówienia wynosi około 98.000 są to meble do pokoi: kanapy, materace do łóżek, biurka, itp. Czy kupując z WR poszczególne meble mogę je podzielić na części i kazdą kupić u innego wykonawcy czy muszę wszystko tak jak było w PN w jednej firmie???

2

Odp: Wolna ręka - można dzielić na części???

Tak jak było w PN, nie mozesz podzielic smile

3

Ale termin wykonania zamówienia mogę przedłużyć??? W końcu od ogłoszenia trochę czasu minęło....  A czy nie dzieląc zamówienia na części mogę najpierw zamówić u tego jednego wykonawcy najbardziej niezbędne meble, a później resztę, tzn. podpisać umowę z dwoma terminami realizacji (w dwóch etapach)??

4

Pierwotne warunki zamówienia nie mogą zostać w istotny sposób zmienione. Jeżeli w pierwotnym zamówieniu był termin np. 30 dni od daty zawarcia umowy, a teraz chcesz 60 dni od daty zawarcia umowy - to uwazam ze jest to niedopuszczalene,  o ile chcesz zastowac ZzWR.  Jeżeli w pierwotnym zamówieniu był termin np. 30 dni od daty zawarcia umowy, a teraz chcesz np. zeby czesc mebli dostarczyl Ci w terminie do 15 dni, druga do 30 dni - to wg mnie jest to dupuszczalne.

5

Nie w pierwszym przeatrgu było dostarczenie mebli do 1 grudnia, a teraz jest to nierealny termin, a też od 1 grudnia w domu dziecka mają zamieszkać dzieci więc chcę zamówić minimum, czyli łóżka, szafki nocne i biurka a resztę zrealizaować w troszkę dłuższym terminie. Czy mogę tak to uzasadnić???

6

1. Jezeli w pierwszym bylo 1.12 a planowany termin zawarcia byl np. 15.11 (15 dni), a teraz chcesz 20.12 a zawarcie umowy bylo 05.12 (15 dni) to ok.
2. Jezeli dokonujesz skrocenia terminu wykonania zamowienia to ok.
3. Jezeli wydluzenia - nieznacznie, to ok.

7

Dziękuję, właśnie o to mi chodziło czy mogę chociaż trochę wydłużyć. Przy PN nie określałam dni tylko konkretną datę dostawy, więc teraz muszę ja urealinić:)
Dzięki za Pomoc MIRAS:)

8

po pierwszym postepowaniu robisz WR?