1

Temat: wybór banku

Witam,
chciałbym poznać Wasze opinie w następującej sprawie, związanej z wyborem banku. Jednostka, w której pracuję planuje udzielać dopłat do oprocentowania kredytów w bankach (beneficjent idzie po kredyt do banku, a my mu dopłacamy do oprocentowania). Żeby było to możliwe trzeba podpisać umowy z bankami w ww. sprawie. Moim zdaniem nie ma podstaw do stosowania pzp przy wyborze banków, ponieważ w wyniku zawarcia takiej umowy bank nie będzie świadczył usług na rzecz mojej Jednostki. Jednak zdaniem pani mecenas należy zrobić postępowanie. Jak sądzicie, kto ma rację;)??

2

Odp: wybór banku

oczywiście że jest to usługa, będziecie wydawali pieniążki i w pierwszej kolejności musisz skalkulować ile tych pieniążków może być (na jaki okers umowa, dla ilu benificjentów, jaka różnica w stopie procentowej czyli jaka dopłata)

3

no tak, my dajemy pieniążki, ale nic z tego nie mamy, mówiąc wprost to niejako beneficjent dostanie te pieniążki, dzięki temu ma tańszy kredyt:) nie da się określić ile tych pieniążków będzie i dla jakich banków, w jakiej wysokości, nie da się przewidzieć ilu beneficjentów i w jakich bankach. no i dalej nie wiem na czym ta usługa dla nas ma polegać? bo ciężko rozumieć że jak dopłacamy do oprocentowania to bank świadczy nam usługę....a co do wydawania pieniędzy to raczej to przypomina dotację, która jest normalną formą działalności mojej jednostki, niż zapłatę za usługę. jak na razie dalej stoję na swoim, że to nie usługa:) jednostka nie otrzymuje żadnego "produktu" w zamian za te pieniądze, przelewa kasę i koniec, więc cięzko dopatrzeć się usługi ze strony banku...

4

lm napisał/a:

Jak sądzicie, kto ma rację;)??

Tak na szybko to chyba Ty masz rację. Zgodnie z art. 2 pkt 13 PZP przez zamowienie publiczne należy rozumieć umowy odpłatne (...) Umowa ma charakter odpłatny, gdy obie strony odnoszą pewne korzyści majątkowe, np. przy umowie sprzedaży, dostawy. W opisanym przez Ciebie przypadku brak elementu "odpłatności" - co oznacza, iż dopłata nie jest zamowieniem publicznym, a to z kolei oznacza ze nie stosujesz PZP.

5

dokładnie jestem tego samego zdania. Ponadto w przypadku stosowania pzp, ciężko byłoby określić kryteria, no i znaleźć instrumenty żeby zmusić beneficjenta do skorzystania z takiego lub innego banku, kiedy może się to dla niego okazać niekorzystne, bo np. ma bank, w którym prowadzi rachunek i dzięki temu może dostać kredyt w tym właśnie banku na lepszych warunkach, itd:) moim zdaniem jednak chodzi o samą definicję usługi i właśnie umowy odpłatnej, jeżeli udzielamy dopłaty, czyli tak na prawdę bezzwrotnej pomocy, sytuacja wygląda zupełnie inaczej niż np, przy wyborze banku, który ma prowadzić obsługę rachunku itd. czekam na dalsze opinie i dziękuję za udział w dyskusji:):)

6

jeżeli jest to zamówienie polegające na przyznaniu dotacji na podstawie odpowiedniego przepisu to zgadzam się że nie stosuje się ustawy
nie zgadzam się że nie jest to że zamówienie to ma charakter nieodpłatny - zauważcie że występują to dwa niezależne od siebie podmioty z których jeden (pomimo wszystko) świadczyć będzie usługę a drugi za to zapłaci
nieprawda że nie można wyszacować wartości zamówienia, zamawiający przyjmując do realizacji takie zadanie musi (zawsze) przewidzieć jego wielkość

7

nie zgadzam sie z danaug, moja jednostka nie płaci dla banku za udzielenie kredytu osobie fizycznej, dopłaca jedynie do oprocentowania kredytu, który taka osoba uzyska z banku. bank tym samym nie świadczy żadnej usługi dla mojej jednostki, tylko dla osoby, która zaciąga kredyt, i dlatego moim zdaniem nie jest to usługa. najprawdopodobniej będzie się to odbywało na podstawie umowy trójstronnej, jednak nie można tu mówić o usłudze ze strony banku. Usługą będzie udzielenie kredytu dla beneficjenta, natomiast ciężko uznać za usługę ze strony banku dopuszczenie żeby Jednostka dopłaciła do oprocentowania. za samą możliwość dopłaty do oprocentowania Jednostka nie zapłaci dla banku. Zgodziłbym się z danaug gdyby moja jednostka płacił bankowi za udzielenie kredytu, wtedy ok, byłoby to świadczenie usługi. Ponadto jeżeli bank np nie bedie chciał udzielać takich preferencyjnych kredytów to jego strata, bo przecież nic nie traci na oprocentowaniu w przypadku dopłaty . Dopłata do oprocentowwania jest bezzwrotną pomocą, więc nie występuje tutaj element  "jeden świadczy usługę drugi za nią płaci"

8

no teraz to już nic nie rozumię
to kto zapłaci za tą dopłatę (różnicę w oprocentowaniu)

9

no właśnie, bank tak na prawdę nie poniesie żadnej straty, bo dostanie takie oprocentowanie jak zwykle:)tak na prawdę dopłata do kredytu opłaca się dla beneficjenta, ponieważ w takim przypadku to on zapłaci mniejsze odsetki:) sprawa jest taka: beneficjent składa wniosek o kredyt i jednocześnie wniosek o dopłaty. wniosek o kredyt do banku i wniosek o dopłaty do mojej jednostki. Dla mojej jednostki dopłaty do kredytu są forma pomocy bezzwrotnej dla tego beneficjenta - to on zapłaci mniejsze odsetki. Bank nic nie traci, i jednocześnie nie wyświadcza usługi dla mojej jednostki, że udziela kredytu. My nie płacimy za samo udzielenie kredytu tylko dopłacamy do jego oprocentowania - dlatego tak się uczepiłem tej "usługi". chodzi tutaj o to, żeby dzieki takim dopłatom uruchomic inwestycje, które nie są zbyt chetnie realizowane przez różne podmioty.... np z ochrony środowiska. Według mnie bank, który podpisuje umowę, że zgadza się na dopłaty nie świadczy dla mojej jednostki żadnej usługi, moja jednostka nie ma z tego bezpośrednio żadnej korzyści. Jest to opłacalne dla kazdego banku, raz - ludzie idą do nich po kredyty bo wiedzą że jest możliwość starania się o dopłaty do oprocentowania, dwa - mają zapewnioną spłatę części odsetek. Moim zdaniem nie może być tu mowy o świadczeniu usługi dla mojej jednostki, no i nie ma elementu odpłatności, bo moja jednostka nie płaci za udzielenie kredytu dla beneficjenta.

10

"jednocześnie nie wyświadcza usługi dla mojej jednostki"
ależ wyświadcza

a to że ban nic nie traci o to to ja już bym się nie martwiła - oczywiście że nie traci wręcz przeciwnie zyskuje klientów, ale ty nie powinieneś się troszczyć o bank tylko o swoją jednostkę, która niewątpliwie ponosikoszty - ale widocznie nie chcesz przyjąć tego do wiadomości co oczywiście nie zmini faktu

11

na czym ta usługa banku dla mojej jednostki ma polegać, to znaczy za co moja jendostka płaci dla banku wg ciebie?

12

a co wg ciebie oznacza "dopłacamy do jego oprocentowania "
jeżeli bank chce 15% a proponujecie dopłaty tak aby beneficjent uzyskał kredyt na poziomie 10% to ta różnica to wasz koszt

13

czy jeżeli dopłacamy do oprocentowania kredytu, który zaciąga beneficjent w danym banku, to za jaką usługe płacimy dla banku, wskaż na czym ta usługa banku względem mojej jednostki polega. u nas będzie to dotacja dla beneficjenta, i rzeczywiście róznica jest naszym kosztem. moja jednostka zajmuje się udzielaniem dotacji i pożyczek, więc dla nas to normalną działalnością jest udzielanie dotacji. jeżeli możesz to wskaż na czym polega usługa banku wobec mojej jednostki, wg mnie po prostu nie ma tu usługi i dlatego stoję na stanowisku, że nie stosuje się pzp. koszty to co innego. poza tym jeżeli przez odpłatnośc będziemy rozumieli tak jak w wypowiedzi mirasa że "Umowa ma charakter odpłatny, gdy obie strony odnoszą pewne korzyści majątkowe, np. przy umowie sprzedaży, dostawy." - jaką korzyśc ma moja jednostka z dopłaty do kredytu dla beneficjenta, który realizuje jakąś tam inwestycję?jest koszt ale trudno dopatrzeć się po naszej stronie korzyści...
Wszystko moim zdaniem nie opiera się na stwierdzeniu czy jest to usługa wobec mojej jednostki czy nie, jeżeli jest stosujemy pzp, jeżeli nie - to nie.pozdrawiam i.....czas do domu:):)

14

w definicji zamówienia publicznego nie ma nic o odnoszeniu korzyści ale nie będę się upierała nie mam pojęcia jaką jesteście jednostką byc może żądą wami zupełnie inne zasady - wycofuję się

15

tak, masz rację. Mój błąd że od razu nie wyjaśniłem czym zajmuje się moja jednostka. Właśnie dostałem opinię prawną w sprawie tych nieszczęsnych dopłat od innego radcy prawnego niż nasz etatowy..... i napisał tak: w wyniku zawarcia umowy z bankiem ( w sprawie dopłat), bank nie świadczy usług na rzecz jednostki, w związku z tym nie ma potrzeby stosowania ustawy o zamówieniach publicznych przy dokonywaniu wyboru banków, które udzielać będą kredytów preferencyjnych z dopłatami do oprocentowania". Ciekawy jestem co teraz zrobi Szanowne kierownictwo firmy i jaką mądrą decyzję podejmie mój dyrektor:)Dzięki za dyskusję.