1

Temat: Poprawianie błędów w ofercie

Rozstrzygam nowe postępowanie (pierwsze po nowelizacji) i w związku z tym mam dwa pytania:

1.Wykonawca dokonał zmiany terminu wykonania umowy, pomyłka nastąpiła w formularzu ofertowym. (zrobił to raczej nieświadomie). Co zrobić z taką ofertą. Można poprawić, czy trzeba odrzucić. Co w przypadku, kiedy wykonawca wpisał termin krótszy niż ten, którego wymagał zamawiający a co wówczas, kiedy wydłużył termin odebrania robót.

2. Wykonawca zmienił treść oświadczenia będącego załącznikiem do SIWZ. Pominął niewielki fragment oświadczenia.

Z góry dziękuję za pomoc

Ps. Możecie polecić jakiś dobry komentarz do Pzp po nowelizacji.

2

Odp: Poprawianie błędów w ofercie

1. chyba wiesz czy wpisał krótszy czy dłuzszy, a ponieważ nie wiesz czy to pomyłka czy świadome działanie to poproś o wyjaśnienie ( jeżeli podał termin krótszy to na pewno pomyłka, chyba że z tym wykonawce coś jest nie tak - pomyłka ta nie rzutuje na treść oferty bo termin zostaje dotrzymany, ale jeżeli podał dłuższy termin to może to być zagrywka celowa a jeżeli w wyjasnieniach poda że to jedyny realny termin to oferta niestety do odrzucenia)

3

z tym drugim pytaniem to nie wiem o co chodzi

4

Bardzo dziękuję danaug,
Rzeczywiście wyraziłem się mało precyzyjnie. Już to naprawiam. smile
Wykonawca w złożonej ofercie dokonał zmian w Oświadczeniu wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, tj. pominął nazwę zadania, oraz punkt mówiący o ?posiadanych uprawnieniach do wykonywania działalności lub czynności objętych przedmiotem postępowania?.

5

1. Jezeli wykonawca wpisał termin krótszy niż ten, którego wymagał zamawiający - to bym uznal (ew. jakies wyjasnienia), chyba ze z jakis przyczyn termin ten na prawde nie moze byc krotszy. Jezeli wykonawca wydłużył termin - to bym odrzucił.

2. "Niewielki fragment oswiadczenia" - to jeszcze nie oznacza ze jest to fragment nie istotny oswiadczenia. Napisz cos wiecej.

6

ad1 mirek
uznal bys oswiadczenie ze nie wykonaja w terminie??? biore pod uwage ze jest rano ale.... miras.......

ad 2
z tym oswiadczeniem do uzupelnienia

7

lolilap napisał/a:

ad1 mirek
uznal bys oswiadczenie ze nie wykonaja w terminie??? biore pod uwage ze jest rano ale.... miras.......

Nie. Uznalbym oswiadczenie ze wykonaja w terminie, a nawet przed jego uplywem... Napisaalem cos innego??? wink

8

"(...) chyba ze z jakis przyczyn termin ten na prawde nie moze byc krotszy."

o to mi chodzi.

9

sinek napisał/a:

Rozstrzygam nowe postępowanie (pierwsze po nowelizacji) i w związku z tym mam dwa pytania:

1.Wykonawca dokonał zmiany terminu wykonania umowy, pomyłka nastąpiła w formularzu ofertowym. (zrobił to raczej nieświadomie). Co zrobić z taką ofertą. Można poprawić, czy trzeba odrzucić. Co w przypadku, kiedy wykonawca wpisał termin krótszy niż ten, którego wymagał zamawiający

a jak brzmiał zapis w siwz? termin nie dłuzszy niz.....?

10

Czesto jest tak, ze zaoferowany termin krotszy od wskazanego przez zamawiajacego jest nie realny. Wszystko zalezy od SIWZ. Jezeli zamawiajacy pod rygorem odrzucenia oferty wymaga min. terminu wykonania zamówienia, poniewaz potrafi uzasadnic ze krotsze terminy sa nie realne, a wykonawcy taki termin zaoferuje to bym odrzucil.

11 (edytowany przez sinek 2008-12-09 09:04:26)

Reasumując.
Jeden z zamawiających wpisał dobrze dzień i miesiąc zakończenia dnia zadania, jednak błędnie wpisał rok 2008 zamiast 2009. W tym wypadku poproszę o wyjaśnienie i uznaję. Kolejny wykonawca wydłużył okres o kilka tygodni - odrzucam.
Odnośnie oświadczenia - proszę o uzupełnieni (ale czy można uzupełniać oświadczenia?)

12 (edytowany przez lolilap 2008-12-09 08:59:58)

ad 1
rzeczywiscie pomylil sie smile 2008 zamiast 2008 smile  pewnie 2009?? tu mozna byloby domniemywac omylki... wyjasnic

ad 2
mozna

13

lolilap napisał/a:

ad 1
rzeczywiscie pomylil sie smile 2008 zamiast 2008 smile  pewnie 2009?? tu mozna byloby domniemywac omylki... wyjasnic

Poprawiłem. Jak widać zamawiający też się mylą. smile

14

tylko ten ktory nic nie robi sie nie myli smile