1

Temat: wykluczyć czy nie ?

Mam przetarg. Dokumentację techniczą sporządzał pan X. teraz w przetargu najkorzystniejszą oferte składa firma w której ten pan X jest członkiem zarządu. oczywiście wydział merytoryczny nie raczył poinformowac o tym fakcie i teraz mamy proteścik na czynność niewykluczenia  tej firmy. Może wyszło by to na jaw wczesniej ale w ykazie osób przewidzianych do wykonania zamówienia pana X nie ma, a czy posługiwała sie firma  panem X przy sporządzaniu oferty tego nie wiem. Pytanko: Uznać protest i wykluczyć firmę na podstawie 24.ust2 czy może uznać iż bycie członkiem zarządu i jednoczesnie autorem dokumentacji nie narusza uczciwej konkurencji. moze macie jakieś wyroki bo jakoś nie mamy ochoty wyrzkładać 40000 więcej.

2

Odp: wykluczyć czy nie ?

a zobacz art 24, art 17 rowniez szczegolnie ust 2

w tym opisywanym przypadku jakby nie patrzec pan X posiadal duzo wieksza wiedze i wczesniej niz inni - patrz przyklad z projektowaniem i budowaniem.

3

No ok. Uznam protest, wyklucze firmę i dokonam ponownej oceny ofert, wybiore najkorzystniejszą i ....?
W wyniku tych czynności musze oczywiście odczekać te 5 dni na ewentualne odwołanie wykluczonego ale mam pytanko czy na wybór tej kolejnej oferty mogą inni wnosić protesty (jako na nową czyność zamawiającego)? Czy taki protest  nalezy rozpatrywać czy odrzucić jako niedopuszczalny na podstawie art. 181.6.
Wiem że to nie miejsce na dyskusje  o protestach ale szkoda nowego posta zakladac smile

4

Hm. Może mi ktos podpowie. bo ten temat mnie męczy gdyż nie jetem pewien jak powinno byc prawidłowo.