Temat: odpis notarialny pełnomocnictwa
wykonawca zalączył mi odpis pełnomocnictwa potwierdzony notarialnie, wszystko byłoby ok gdyby nie to że jest to ksero tego odpisu czy powinnam to uznać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → odpis notarialny pełnomocnictwa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wykonawca zalączył mi odpis pełnomocnictwa potwierdzony notarialnie, wszystko byłoby ok gdyby nie to że jest to ksero tego odpisu czy powinnam to uznać?
Rozumiem ze masz - po prostu - ksero???
tak ksero odpisu, pełnomocnicy potwierdzili ten odpis za zgodnośc z oryginałem
czy powinnam to uznać?
Ja bym nie uznał...
dlaczego, przecież odpis był zrobiony przez notariusza?
dlaczego, przecież odpis był zrobiony przez notariusza?
ale to jest ksero tego odpisu, dobrze rozumiem???
no tak to jest ksero
"Uwiarygodnienie kopii pełnomocnictwa przez pełnomocników nie jest dopuszczalne. Pełnomocnicy posiadają umocowanie dopiero z momentem uzyskania poświadczonego pełnomocnictwa przez mocodawcę" to jest wyrok ZA 2866/05. tyle że odnosząc sie do niego - moi wykonawcy potwierdzili kopie odpisu notarialnego, a więc wcześniej uwierzytelniono dokument w prawidłowy sposób np. dnia 05.11.2008, po czym w posteppwaniu poświadczono odpis za zgodność z oryginałem z datą 21.11.2008. nalezy traktować to tak jakby nie było poświadczone prawidłowo?
O to co... ja bym nie uznal. Moze inni forumowicze wypowiedza sie po Twojej linii rozumowania Dla mnie ksero to ksero, nie wazne czy jest to ksero pelnomocnictwa, czy ksero odpisu zrobionego przez notariusza...
Pelnomocnictwo powinno byc oryginalne albo kopia potwierdzona za zgodnosc przez notariusza - przez co nalezy rozumiec , iz na kopii znajudują sie oryginalne pieczatki/ pieczecie i podpis notariusza, a nie ich kserokopie...
piszesz kserokopia poświadczona przez notarusza albo oryginał, a jesli będzie kserokopia poswiadczona przez mocodawcę?
generalnie uznaje tak jak ty tyle tylko ze nie darzyło mi się, zeby ktos załączył kserokopię odpisu wiec mam problem. Poza tym wykonawca broni sie ze na opisałam jak ma potwierdzac pelnomocnictwo to sobie zrobił tak, to była wolna reka w której siwz nie ma zrobilam zaproszenie do negocjacji opisałam przedmiot, wskazałam jakie chce dokumenty ale faktynie nic na temat ich potwierdzania wiec mam problem
spórz na to: "Dołączenie do oferty kopii pełnomocnictwa udzielonego w formie pisemnej, potwierdzonego za zgodność przez umocowaną osobę, nie wywołuje skutku w postaci nieważności oferty bowiem przepisy Kodeksu Cywilnego w zakresie czynności prawnych i wad oświadczenia woli odnoszące się do czynności udzielenia pełnomocnictwa z faktem tym nie łączą takiego rygoru". ZA 0-2933/06
a jesli będzie kserokopia poswiadczona przez mocodawcę?
Byloby to kuriozalne ale uznal bym.
ja też uznaję czasem tak się zdarza
Jezeli to byla "wolna reka" to przeluz termin negocjacji i popros wykonawce zeby przedstawil prawidlowe pelnomocnictwo.
A może wezwij do uzupełnienia (o ile to zamówienie po nowelizacji) bo uznałbym że to wadliwe pełnomocnictwo.
oczywiscie ze takie pelnomocnictwo jest niewazne!!!
wazne byloby gdyby bylo potwierdzone przez osobe udzielajaca pelnomocnictwa. lub oryginal od notariusza.
jesli mozesz posluchaj podpowiedzi pawcia o uzupelnieniu
PN poniżej progów robota budowlana
do oferty dołączono kserokopię pełnomocnictwa podpisaną przez oferenta za zgodność kopii z oryginałem podpisanie własnoręczne (taki zapis umieścił notariusz) tego pełnomocnictwa potwierdził notariusz - czy nie powininna być kopia podpisana oryginalnie przez notariusza??
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → odpis notarialny pełnomocnictwa
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc