1

Temat: usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach

jak myslicie czy zapytanie o cenę mogę zastosować do wykonania operatów szacunkowych okreslajacych wartość gruntów nieruchomości?
Czy jest to usługa powszechnie dostepna? Chyba tak raczej teraz z rzeczoznawcami problemu nie ma a czy o ustalonych standardach jakościowych? jak to rozumieć? nie wiem? na pewno taka wycena dokonywana jest wg określonych kryteriów na pewno wg jakis rozporzadzeń czy ustaw jeszcze się nie orientkowałam bo dopiero dzis mi to rzucono na biurko? ale czy właśnie tak to nalezy rozumieć ustalone standardy jakościowe: jako coś co przez każdego wykonawcę byłoby zrobione w ten sam sposób?

2

Odp: usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach

Ja "powszechną dostępność" rozumiem: "powszechnie dostepna bo dostawców jest wielu? I tym samym moze byc wiele ofert?" Nie sprowadzałabym powszechnej dostępności określonej usługi do posiadania określonych uprawnień. Zawsze zwracam uwagę czy w danej dziedzinie jest konkurencja czyli wracając do wątku: CZY WIELU GEODETÓW I RZECZOZNAWCÓW OFERUJE SWE USŁUGI? a poza tym polecam wątek: usługi powszechnie dostępne - problemik http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=74

3

Odp: usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach

emi napisał/a:

Ja "powszechną dostępność" rozumiem: "powszechnie dostepna bo dostawców jest wielu? I tym samym moze byc wiele ofert?"

Wszystko pięknie - szkoda tylko, że uzasadniasz połowe przesłanki a pomijasz "ustalone standardy"...
W przytoczonym topicu forumowicze bardziej sie odnoszą właśnie do powszechności niż do standardów. Kwestia tak naprawde jest dosyć prosta (pisze, że prosta bo jestem ignorantem jeśli chodzi o operaty) - jeśli kwestie ich sporządzania regulują jakieś przepisy, wytyczne (innymi słowy - każdy wykonawca zrobi taki sam tylko za inną kase) - to można mówić o powszechności bezdyskusyjnie ale można również mówić o ustalonych standardach