1

Temat: Oferty częściowe - przyjąć, odrzucić?

Witam!
Szukam po forum, ale nie mogę znaleźć nic w tym temacie..
Mam mały problem.. Pomóżcie! Spróbuje to zobrazować i nie namieszać.. Ogłosiliśmy postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, poniżej progów unijnych na dostawę opału, a ponieważ przedmiot zamówienia był podzielny (węgiel, koks) dopuściliśmy składanie ofert częściowych na 4 części zamówienia. W SIWZ zawarty był m.in. zapis ?Oprócz oświadczeń i dokumentów, jakie obowiązani są złożyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu wyszczególnionych w pkt. x SIWZ oferta musi zawierać: - Formularz Oferty, - załączniki.. itp.? oraz  ?Każdy wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę na każdą część w przedmiocie zamówienia?.. SIWZ zawierała m.in. 4 druki formularzy Oferty oraz 4 druki ?formularza cenowego? ? dla części I, II, III oraz IV, reszta załączników była wspólna dla każdej części zamówienia (nie wyszczególniono dla cz. I, II, itd.)
Ale do sedna.. wpłynęły Oferty, i tu oczywiście mam problem.. Niektórzy Wykonawcy złożyli Oferty na wszystkie części zamówienia, wypełniając druk formularza Oferty (czyli załączyli 4 druki Oferty ?formularza), oraz 4 formularze cenowe, ale resztę tzn. załączniki np. o spełnianiu warunków, wykazy dostaw, podwykonawcy itp. dostarczyli w jednym egzemplarzu, i to wszystko spięte razem. Wygląda to tak jakby złożyli jedną ofertę.
I co teraz mamy zrobić? Czy w taki wypadku zasadne jest odrzucenie takich ofert na podstawie art. 89, pkt.1 ust.2? Zwariować można.. Niby oferta wszystko ma, ale jednak nie ma? Wygląda to że jest oferta jedna, a nie 4 Oferty.. odrzucić? przyjąć? Uzupełnianie chyba nie wchodzi w grę, bo to tylko możemy uzupełniać dokumenty z art.25, a co z resztą?
Co robić??

2

Odp: Oferty częściowe - przyjąć, odrzucić?

szok  -  nie odrzucaj niczego
po co daliście 4 druk, trzeba było na jednym formularzu umieścic 4 poz. do wyboru, ale to nie jest znowu takie ważne - oferta jest jedna i po co miełby składać np dwa oświadczenia a art. 22
potraktuj, że wykonawca złożył jednoą oferta tak w jednym jak i w drugim przypadku

3

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź! Po co 4 druki? Hmm.. żeby ułatwić sprawę potencjalnemu wykonawcy.. Ale to zawsze tak jest, że im chcesz lepiej tym więcej się namiesza..

4

Też miałem dokładnie ten sam problem.
Niesety KIO nie roztrzygnęła tej kwestii bo wykonawca cofnął odwołanie. sad

Niektórzy wykonawcy mają jakąś dziwną tenedencję do składania ofert na każdą cześć
w odzielnych kopertach i w każdej komplet załączników KRS, ZUS, US + inne
(po prostu dużo niepotrzebnej makulatury).
Myślą sobie, że "w jednej części da ZUS a w drugiej nie da i potem sie najwyzej  wycofamy z tej drugiej argumentujac, że są to de facto oddzielne postępowania."

Podobno szpitale robią przetargi na leki nawet w 100 częściach. Ciekawe jakby tam wyglądało 100 identycznych KRS-ów?