1

Temat: informacja o unieważnieniu na stronie www?

Czy zamawiający ma obowiazek publikacji na stronach internetowych informacji o unieważnieniu postępowania?

2

Odp: informacja o unieważnieniu na stronie www?

emi napisał/a:

Czy zamawiający ma obowiazek publikacji na stronach internetowych informacji o unieważnieniu postępowania?

Skąd taki pomysł??

3 (edytowany przez emi 2006-10-03 20:59:24)

To prawda obowiązek to będzie zbyt mocne słowo ... ale ja informację o unieważnieniu postępowania zawsze zamieszczam na stronie www. Dlaczego?

Gdy postępowanie zostaje unieważnione po upływie terminu składania ofert to obowiązek zawiadomienia istnieje tylko w odniesieniu do wykonawców, którzy pobrali siwz a następnie wykazali zainteresowanie postępowaniem. W tym przypadku zamieszenie informacji na stronie internetowej będzie miało charakter pomocniczy.

Jeżeli natomiast postępowania zostaje unieważnione przed upływem terminu składani ofert, należy o tym zawiadomić wszystkich wykonawców, którym przekazano siwz. Nowelizacja ustawy ? prawo zamówień publicznych wprowadziła obowiązek zamieszczenia siwz na stronie internetowej w trybie przetargu nieograniczonego (art. 42 ust. 1) w pozostałych trybach zamawiający zamieszcza siwz na stronie interentowej fakultatywnie (art. 37 ust. 2). Jeśli siwz jest zamieszczona na stronie internetowej zamawiający nie ma możliwości sprawdzenia (unieważnienie przed upływem terminu składania ofert) kto pobrał siwz. Dlatego wskazanym wydaje się zamieszczenie informacji o unieważnieniu postępowania na stronie internetowej. W takiej sytuacji zamawiający będzie miła pewność iż dotarł z wymaganą art. 93 ust. 3 informacją do wszystkich wykonawców, którzy pobrali siwz. Poza tym umieszczenie takiej informacji zajmuję chwilkę a może w przyszłości oszczędzić wiele niepotrzebnych nieprzyjemności.

Bo np. wykonawca A pobrał siwz na stronie internetowej i przesłał ja do mnie po uniewaznieiu postępownia ... co wtedy? Może trochę przesadzam .... liczę na komentarze smile

4

emi napisał/a:

Może trochę przesadzam .... liczę na komentarze smile

Emi mocno przesadzasz - to jedyny komentarz smile

5

oj, powiem szczerze nie jestem przekonana czy moje rozwiązanie jest przesadne ... może ktoś mnie poprze?

6

emi napisał/a:

Gdy postępowanie zostaje unieważnione po upływie terminu składania ofert to obowiązek zawiadomienia istnieje tylko w odniesieniu do wykonawców, którzy pobrali siwz a następnie wykazali zainteresowanie postępowaniem. W tym przypadku zamieszenie informacji na stronie internetowej będzie miało charakter pomocniczy.

Pomocniczy dla kogo niby? Jeśli unieważnisz, a wykonawca złoży wniosek o powiadomienie go o nowym postępowaniu to masz go zawiadomić - o jakiej pomocniczości i w stosunku do kogo ma świadczyć zamieszczenie takiego info na www ?

emi napisał/a:

Jeśli siwz jest zamieszczona na stronie internetowej zamawiający nie ma możliwości sprawdzenia (unieważnienie przed upływem terminu składania ofert) kto pobrał siwz.

A po cholere mi wiedzieć kto pobrał? Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

7

Marko, a jeśli uniewaznienie bedzie "odpowiedzią" na protest.

8

Karolina napisał/a:

Marko, a jeśli uniewaznienie bedzie "odpowiedzią" na protest.

No to bedzie to rozstrzygnięcie protestu a nie nieuzasadnione informowanie o unieważnieniu smile

9

Marko, a co zrobisz z ofertami które wpłyną po tym jak unieważnileś postępowanie i zachowałeś to w tajemnicy?

10

Karolina napisał/a:

Marko, a co zrobisz z ofertami które wpłyną po tym jak unieważnileś postępowanie i zachowałeś to w tajemnicy?

Mysle, ze Marko - zgodnie z ustawa - robi "return to sender" smile

11

Piotrek napisał/a:
Karolina napisał/a:

Mysle, ze Marko - zgodnie z ustawa - robi "return to sender" smile

Coś w tym guście + dopisek "sorry - no bonus" wink

12

a nie lepiej podac unieważnieniedo wiadomości

13

Karolino, ja podaję i może jak niektórzy tu piszą "przesadzam" ale co to za filozofia nie podać jeśli można ułatwic sobie życie ..... często mam wrażenie że w całej tej "grze o zamowienie" zapominamy o istocie .... cel to udzielenie zamówienia a nie wzajemne utrudnianie sobei życia

14

emi napisał/a:

często mam wrażenie że w całej tej "grze o zamowienie" zapominamy o istocie .... cel to udzielenie zamówienia a nie wzajemne utrudnianie sobei życia...

... i zamieszczanie niepotrzebnych ogłoszeń.

Dziewczyny, nie zmusicie nas do umieszczania tych ogłoszeń!!!