1

Temat: problem z zakupem programu księgowego

Witam!
Muszę dzisiaj podjąć decyzję w pewnej sprawie. Mianowicie instytucja w której pracuje, musi zmienić program księgowy (wg zaleceń pokontrolnych). Trzeba go szybko kupić- bo teoretycznie powinien już działąć z nowm rokiem.
Mają już wybrany program- Symfonię- na który składa się pięć modułów- księgowy, kadrowo-płacowy, ewidencji majątku, itp. Koszt zakupu programu wynosi ok 40 000 zł. brutto. Natomiast koszt wdrożenia ( na które składa się przeniesienie danych z jednego systemu do drugiego oraz szkolenia pracwoników) wynosi ok 50 000 zł brutto.
Teraz moje pytanie- jak zrobic zeby dostac ten konkretny program? Bo jezeli zrobimy przetarg- znikome szanse, że akurat wygra ta firma (nie orientuję się za bardzo, ale programow finansowo-księgowych na rynku z pewnoscia jest sporo)?
Może po prostu kupić program na podst. art 4 pkt 8 PZP- ponizej 14 00 euro a za jakiś czas udzielić zamówienia z wolnej ręki na szkolenia (bo np pracownicy myśleli, że sobie poradzą z programem, a okazało się że bez dobrego wdrożenia nic z tego nie wyjdzie)? Co o tym myślicie?

2

Odp: problem z zakupem programu księgowego

Hmm, ja osobiście zakupił bym program bez stosowania ustawy a później zrobił ewentualne szkolenie ale to jest moje indywidualne zdanie.

3

...podzielam. Nie widze koniecznosci łaczenia tych dwoch zamowien.

4

Tak też mam zamiar zrobić, ale chciałam się upewnić smile
Kupimy program bez stoswania przepisów ustawy. A za parę dni szkolenie - być może w trybie z wolnej ręki, jeżeli kwota będzie przeraczać nieznacznie wartość 14 000 euro.