1

Temat: Usługi architektoniczne w zakresie przestrzeni

Mam pytanie dotyczące łączenia usług architektonicznych w zakresie przestrzeni.

W ciągu roku mam 3 zadania do wykonania z kodu CPV - 71222000-0 Usługi architektoniczne w zakresie przestrzeni o łącznej wartości około 110 000,00 zł
Pojedyncze zadania wynoszą kwotowo od 30 000,00 do 45 000,00 zł
Prace odbywać się będą w różnych częściach miasta.
polegać będą na
wydwaniu opini urbanistycznych,
uzgodnień,
zmiany dotyczące planu zagospodarowania przestrzenego,
zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta
itp.

Czy w takim przypadku muszę dla każdego zadania ogłosić przetarg czy mogę udzielić zamówienia na poszczególne zadania poza ustawą pzp ? nie naruszając ustawy ?

2

Odp: Usługi architektoniczne w zakresie przestrzeni

:0 mozesz zawrzec 1 umowe na wykonanie calosci w roznych terminach.

3 (edytowany przez cih 2009-01-15 08:31:18)

W planie mam założone że wszystkie czynności mają zostać wykonane w marcu, są to całkiem oddzielne zadania w różnych częściach miasta.
Nie są usługami powtarzającymi się a tym bardziej powtarzającymi się okresowo ?
W sumie to nie jestem nawet pewien czy jeden wykonawca byłby w stanie wykonać pełen zakres żądanych usług.

4

to wybierz 3 - podziel na czesci.

5

lolilap napisał/a:

to wybierz 3 - podziel na czesci.

W sumie mam 3 w zasadzie 4 tak jak pisałem wcześniej, pytanie czy w takiej sytuacji mogę nie stosować ustawy pzp.

Art. 32. 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością.
2. Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości.

Moim zdanie nie dzielę zamówienia ponieważ zamówienie dotyczy zupełnie innych rzeczy.

Jak również nie są to usługi powtarzającą się okresowo, które należy sumować zgodnie z art 34

Art. 34. 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się okresowo jest łączna wartość zamówień tego samego rodzaju:
    1)    udzielonych w terminie poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym, z uwzględnieniem zmian ilościowych zamawianych usług lub dostaw oraz prognozowanego na dany rok średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem, albo
    2)    których zamawiający zamierza udzielić w terminie 12 miesięcy następujących po pierwszej usłudze lub dostawie.
2. Wybór podstawy ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się okresowo nie może być dokonany w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy.
3. Jeżeli zamówienia udziela się na czas:
    1)    nieoznaczony, wartością zamówienia jest wartość ustalona z uwzględnieniem okresu 48 miesięcy wykonywania zamówienia;
    2)    oznaczony:
a)    nie dłuższy niż 12 miesięcy, wartością zamówienia jest wartość ustalona z uwzględnieniem okresu wykonywania zamówienia,
b)    dłuższy niż 12 miesięcy, wartością zamówienia jest wartość ustalona z uwzględnieniem okresu wykonywania zamówienia, a w przypadku zamówień, których przedmiotem są dostawy nabywane na podstawie umowy dzierżawy, najmu lub leasingu z uwzględnieniem również wartości końcowej przedmiotu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
4. Jeżeli zamówienie obejmuje usługi bankowe lub inne usługi finansowe, wartością zamówienia są opłaty, prowizje, odsetki i inne podobne świadczenia.
5. Jeżeli zamówienie na usługi lub dostawy przewiduje prawo opcji, przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnia się największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji.

6

wydawanie opinii urbanistycznych, uzgodnień (wprawdzie nie piszesz czego dotyczą, ale) jest zupełnie innego rodzaju zadaniem niż wykonanie projektu mpzp, opracowanie zmian do studium  jest też innym zadaniem chociaż tu nie jest to takie jednoznaczne bo, żeby zlecić zmianę w planie, która jest niezgodna ze studium to trzeba najpierw zmienić studium  a następnie zmienic plan więc jeżeli dotyczy to jednego terenu to uznałabym to za jedno zadanie

7

jak rozumiem z Twojego pierwszego posta beda to 3 zadania o takim samym zakresie rzeczowym tak?

8 (edytowany przez cih 2009-01-15 10:48:39)

Każde zadanie dotyczy różnych terenów. Więc nie mam możliwości połączenia wykonanie projektu mpzp z opracowaniem studium. Jeżeli bym miał taki przypadek na pewno by zastosował ustawę i ogłosił przetarg.

Jenak jeden z moich kolegów z pracy usiłował mi w mówić że jak suma w ramach danego kodu cpv przekracza 14000 EURO na dostawy i usługi to trzeba ogłaszać przetarg na wszystko w ramach danego kodu.

Miał chyba na myśli art. 13 dotyczący agregacji zamówień. Tam rzeczywiście sumujemy grupy według kategorii, ale pułapu 750.000 euro na dostawy i usługi to napewno nie przekraczam.

Ale w moim przypadku nie ma to raczej zastosowania.