1

Temat: proszę o pomoc

mam następujący problem 25- 08 było otwarcie ofert wpłynęły 3 oferty, jeden z oferentów 8-09 złożył protest, zawiadomiłam w dniu 11-09 o zatrzymaniu biegu terminu związania z ofertą do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu, nastepnie w dniu 14-09 wezwałam ich do przedłużenia ważności wadium zgodnie z art. 181 ust. 2a. Dwóch mi przedłużyło a jeden nie i mogę go już wykluczyć z postępowania.  5-10 odbyła się rozprawa negatywna dla nas tj. zamawiającego. Termin związania z ofetą  mija 18-10 a wadium przedłużone są do 31 10 2006r zgodnie z naszą prosbą.  Czy powinnam wystąpić do tych dwóch o przedłużenie terminu związania z ofertą zgodnie z art. 85 czy to że przedłużyli wadium już świadczy że termin jest przedłużony. Oceniam oferty od nowa i wybiorę prawdopodobnie tego co protestował. Nie wiem co będzie dalej, czy będzie protest czy on podpisze z nami umowę. Bo jak nie będzie chciał podpisać chciałaby zabezpieczyć się możliwością zatrzymania wadium. proszę o pilną podpowiedź.

2

Odp: proszę o pomoc

Nie bardzo rozumiem....
W wyniku protestu bieg terminu związania uległ zawieszeniu... O żadnym wezwaniu do przedłużenia terminu związania nie ma mowy bo go nie przedłużasz. Termin związania w zw z ostatecznym rozstrzygnięciem protesty wznowił bieg i jedyne co miałaś zrobić to wezwać do przedłużenia ważności wadium lub wniesienia nowego...

3

no tak ale bieg zaczynam mierzy z powrotem od 5 10 czyli rozstrzygnięcia wychodzi mi że termin mija mi 18-10 to znaczy jeżeli dzisiaj rozstrzygnę przetarg i wyślę zawiadomienie o wyborze oferty i dzisiaj odbiorą  to mam 7 dni na podpisanie umowy tj. 18 10 wtedy też mija termin związania z ofertą  ale wadium jest ważne do 31 10 2006r. W tym przypadku jeżeli 18-10-2006r nie będzie chciał podpisać umowy czy będę miała prawo zatrzymać wadium

4

Termin związania ofertą mija 18go i tym samym ważność wadium upływa 18go. Dzisiaj rozstrzygasz postępowanie i jeśli 18go nie podpisze to zatrzymujesz wadium. Możesz też dzisiaj zwrócić sie o przedłużenie okresu związania ofertą

5

Tylko jeśli sie nie zgodzi na przedłużenie to nie traci wadium - wiec jedyna opcja to dzisiaj wybrać oferte najkorzystniejszą

6

wielkie dzięki właśnie tak przypuszczałam, ale zastanawiam się co będzie jak wpłynie protest wtedy nie będę miała nic. To jest wszystko chore

7 (edytowany przez Marko 2006-10-10 08:44:08)

sokol napisał/a:

zastanawiam się co będzie jak wpłynie protest wtedy nie będę miała nic. To jest wszystko chore

Tzn czego nie bedziesz miała bo znów nie jarze...

8

tzn. nie będę miała zabezpieczenia wadialnego i terminu związania z ofertą i będę musiała i tak unieważnić postępowanie

9

a jeszcze jedno pytanie od kiedy liczy się końcowe rozstrzygnięcie odwołania, od daty ogłoszenia wyroku, od daty doręczenia wyroku czy od 7 dni od doręczenia wyroku /czyli pozostawić czas na możliwość złożenia skargi do sądu Okręgowego/?

10

Od daty wydania wyroku