1

Temat: zdolność kredytowa

Proszę jeżeli możeci mi pomóc o pilną odpowiedź

wiem że są podzielone zdania na ten temat
1. Zamawiający żąda posiadania .. zdolności kredytowej co najmniej 70 % wartości przedmiotowego zamówienia
2. zamawiający żąda .... co najmniej na równowartość 5 mln zł

Jedni uważają że obie formy są poprawne inni że Nr 1 jest niepoprawna i tu moja prośba - czy znany jest jaki wyrok w tej sprawie
Z góry dziękuję

2

Odp: zdolność kredytowa

Jeżeli nie spotkaliście się z takimi wyrokami to proszę o waszą opinię

3

Ja uwazam ze obie formy sa poprawne, z tym ze przy pierwszej zamawiajacy musi podac wartosc przedmiotowego zamówienia, albo sformulowac ten warunek w taki sposob: "70% ceny brutto wlasnej oferty wykonawcy".

Inna sprawa, ze uwazam zdolnosc kredytowa co najmniej 70 % wartosc przedmiotowego zamówienia/ 70% ceny brutto wlasnej oferty wykonawcy to waunek zbyt wygorowany - przy drugiej formie sie nie wypowiadam poniewaz nie znam wartosci przedmiotu zamowienia.

4

danaug napisał/a:

1. Zamawiający żąda posiadania .. zdolności kredytowej co najmniej 70 % wartości przedmiotowego zamówienia

Skąd wykonawca wie jaka jest wartość zamówienia ?

danaug napisał/a:

2. zamawiający żąda .... co najmniej na równowartość 5 mln zł

Tu już lepiej.

Zastrzeżenie do obu przypadków:
- ad.1 - zdolność na 70% wartości zamówienia w znakomitej wiekszości może być skutecznie oprotestowana jako zbyt wygórowana - zwłaszcza, jeśli to długotrwałe roboty budowlane z płatnościami częściowymi
- ad.2 - podobnie jak w 1 - tu jednak nie wiemy jaka była wartośc zamówienia. Byc moze tak duża, że te 5 mln jest do obrony...

5

MIRAS napisał/a:

albo sformulowac ten warunek w taki sposob: "70% ceny brutto wlasnej oferty wykonawcy".

A taki warunek bym również oprotestował bo:
1. jest inny dla każdego z wykonawców
2. wymaga sporządzenia kosztorysu (trzymając sie RB), żeby wiedzieć czy sie spełnia warunek, a zdaje sie że taką wiedze wykonawcy mają powziąć z ogłoszenia.

No ale to wolny kraj... big_smile

6

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

albo sformulowac ten warunek w taki sposob: "70% ceny brutto wlasnej oferty wykonawcy".

A taki warunek bym również oprotestował bo:
1. jest inny dla każdego z wykonawców
2. wymaga sporządzenia kosztorysu (trzymając sie RB), żeby wiedzieć czy sie spełnia warunek, a zdaje sie że taką wiedze wykonawcy mają powziąć z ogłoszenia.

No ale to wolny kraj... big_smile

1. jest taki sam dla wszystkich - 70%, nawet bardziej miarodajny smile
2. ???

7

1. Nie jest taki sam bo zależy od ceny oferty. Miarodajny???
2. Widzisz w ogłoszeniu warunek - 70 % ceny oferty. Jesteś w stanie na podst. lektury ogłoszenia stwierdzić, że go spełniasz bądź nie?

8

Przy dostawach - jestem.

9

Niech będzie, że jesteś przy dostawach - aczkolwiek przy jakimś potęznym zamówieniu liczonym w milionach mam wątpliwości.
A co z pozostałymi rodzajami ?

10

przyznaje, ze kiedys bylem zwolennikiem % okreslania zdolnosci.
jednakze argument nierownego traktowania jest jasny - nie budzacy zadnych watpliwosci. niezaprzeczalnie okreslenie % powoduje rozne traktowanie, gdyz 1 - spelni warunek przy 1 mln zl, 2 - przy 3 mln.

zakladajac ze zamawiajacy szacuje rzetelnie przedmiot zamowienia i nie stawia wygorowanych warunkow - typu 100% wartosci - wydaje sie to jedynym rozsadnym rozwiazaniem.

11

Marko napisał/a:

A co z pozostałymi rodzajami ?

... a z innymi to moze byc wiekszy problem.

12

lolilap napisał/a:

przyznaje, ze kiedys bylem zwolennikiem % okreslania zdolnosci.
jednakze argument nierownego traktowania jest jasny - nie budzacy zadnych watpliwosci. niezaprzeczalnie okreslenie % powoduje rozne traktowanie, gdyz 1 - spelni warunek przy 1 mln zl, 2 - przy 3 mln.

Zeby byla jasnosc:
1. Nie jestem zwolennikiem % okreslania zdolnosci - uwazam to za dopuszczalne.
2. Argument nierownego traktowania - jest tutaj slabym argumentem.

Na przykładzie:

Jeden wykonawca zobowiazauje sie  wykonac zamowienie za 100 000 zł.
Drugi za 70 000 zł.

- zarowno jeden jak i drugi musi wykazac sie zdolnoscia kredytowa 30 000 zł.  wink

13

MIRAS napisał/a:

Jeden wykonawca zobowiazauje sie  wykonac zamowienie za 100 000 zł.
Drugi za 70 000 zł.

- zarowno jeden jak i drugi musi wykazac sie zdolnoscia kredytowa 30 000 zł.  wink

Dobre Miras dobre wink

14

Staram sie... wink

15

Ale bądź poważny czasami wink

16

smile

17

Marko napisał/a:

Ale bądź poważny czasami wink

Piszesz tak, jak bym byl niepowazny caly czas. W rzeczywistosci jest jednak odwrotnie: generalnie jestem powazny, czasami tylko zdarza mi sie byc nie powaznym wink

18

tym dystansem do siebie punktujesz w moich oczach tylko co na to oczy szukajace pomocy? smile

19

lolilap napisał/a:

tylko co na to oczy szukajace pomocy? smile

to pytanie do oczów wink

20

dziękuję za tą dyskusję, jest pouczająca, zresztą jak wiąkszość tu zamieszczanych
generalnie odczytuję to tak że choć określana w % zdolność nie narusza ustawy to jednak wyrażona w zł jest poprawniejsza - ja również tak uważam

21

lepiej określić kwotowo ale jak tą wartość ustalać?