1

Temat: kody CPV

w calum roku budżetowym moja jednostka korzysta z usług drukarskich róznego rodzaju, do tej pory nie ogłaszaliśmy przetargów na tego typu zamówienia bo łączna kwota w roku nie przekraczała 6.000 euro ale ten rok to rok wyborczy... i trzeba wydsrukować mase papierków zwiazanych z wyborami a najdroższe to karty wyborcze ok. 19.000 zł brutto jak sie wszystko zsumuje to przekracza 6.000 euro. jednak zastosowanie trybu przetargowego do kart wyborczych nie ejst łatwe bo ... nie zmieścimy sie w terminie karty musielibysmy miec juz 7.11.2006 a mozemy wszystko rozpoczac dopiero 16.10.2006 jak bedziemy wiedziec jakie komitety wyborcze sie zarejestrowały.
pomyslałam tak, zajrzałam do słownika CPV
i tam karty wyborcze to kod: 22821000-1
natoiast inne rzeczy wykonywane przez nas jak np. druk terminarzy, skoroszytów, okładek na akta, wizytówek, kalendarzy formularzy to kody: 78115, 78124; 78140, 78190; 78200
czyli całkiem inne zamówienia
chyba moge je oddzielnie oszacować  i potraktowac jak oddzielne zamówienia szczególnie ze ustawa nie zakazuje dla "normalnych" zamówień stosowania słownika CPV, bo jasno okresla jak szacujemy roboty budowlane a jak zamówienia powtarzajace sie okresowo???

2

Odp: kody CPV

Podział wg słownika jest nieco ryzykowny.
Ale z przetargiem tez sie powinnas wyrobic - 7 dni na składanie ofert i kolejne 7 na zawarcie umowy.

3

tak wszystko super tylko co z protestami bo ostatnio przylgnely do mnie jak rzep do psiego ogona:)
a gdyby były ewentualne no to nie mamy kart wyborczych:)

4

dorota26 napisał/a:

tak wszystko super tylko co z protestami bo ostatnio przylgnely do mnie jak rzep do psiego ogona:)

do 60 tys euro sama rozstrzygasz protesty wink

a jak karty wydrukujesz poza ustawą, to potem mogą uniewaznić wybory tongue

5

w moim przypadku wieksze jest prawdopodobieństwo protestów niż powtórzenia wyborów:) pewnie zrobie źle ale tym razem musze podeprzeć sie kodami:)

6

z tym rozstrzyganiem samemu to tez nie taka samowolka jakby sie moglo wydawac , trzeba dac jakies racjonalne uzasadnienie odrzucenia a jak wykonawca bedzie mial racje

7

Nie wiem czy dobrze interpretuję ostatnią nowelizację ustawy, ale tam chyba nie ma juz konieczności zliczania wg CPV - obecnie chyba odbywa się to tylko przy sporządzaniu planu wg art. 13. Obecnie art. 34 ma inną treść niż przed nowelizacja i nie wiem czy tym nie należy się sugerować...

8

mala_anka napisał/a:

Obecnie art. 34 ma inną treść niż przed nowelizacja i nie wiem czy tym nie należy się sugerować...

Słownik moze byc jednak przydatny do "wychodzenia spod ustawy". Oczywiscie stosowany z umiarem.

9

no tak ale ustawa mowi o szacowaniu wartości robot budowlanych badz zamóweien powtarzajacych sie okresow a co z pozostałymi?

10

dorota26 napisał/a:

no tak ale ustawa mowi o szacowaniu wartości robot budowlanych badz zamóweien powtarzajacych sie okresow a co z pozostałymi?

o wszystkich mówi art. 32;
ale zeby oszacować, trzeba najpierw określić zakres - np. przy uzyciu CPV

11

no wlasie:)

12

Więc proszę powiedźcie mi jak należy teraz robić... Jeżeli opracowujemy plan to rozumię, iż każda robota budowlana traktowana jest osobno, dostawy sumowane wg grup określonych CPV (sumujemy wszystkie dostawy, nawet te małe) usługi wg kategorii CPC - i to do planu, jeżeli przekraczają progiokreslone w art. 13 to przekazujemy ogłoszenie do Urzędu Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich bądź na stronę. A co teraz odnośnie samych przetargów, wg planu teź traktujemy je razem czy teraz już każdą dostawę osobno i jeżeli nie przekracza 6 tys. euro nie robimy na to przetargu. Proszę o pomoc

13

mala_anka napisał/a:

dostawy sumowane wg grup określonych CPV (sumujemy wszystkie dostawy, nawet te małe) usługi wg kategorii CPC -

Ależ skąd, nieaktualne od 25 maja wink
Sumujemy wg rodzajów a CPV tylko do opisu przedmiotu zamówienia służy

14

Wielkei dzięki za pomoc, tak myślałam, ale niestety nie miałam pewności ;(

15

Kochani proszę wytłumaczcie mi na czym polega to sumowanie wg rodzajów. Chodzi mi konkretnie o produkty spozywcze. Czy np. mięso i wędliny należą do tego samego rodzaju? Czy mięso np wołowe i wieprzowe to ten sam rodzaj? czy nie?

Wg grup określonych w słowniku było moim zdaniem łatwiej.  Dz za odp smile

16

martucha napisał/a:

Jak słysze o słowniku to mi skóra cierpnie...

17

Przepraszam za spowodowanie tak strasznych nieprzyjemności ;/

18

Dorotko, a nie szybciej będzie zastosować ZOC w sprawie tego drukowania? Na składanie ofert nie obowiązuje Cię wtedy nawet 7 dniowy termin na skladanie ofert.

19

martucha napisał/a:

Kochani proszę wytłumaczcie mi na czym polega to sumowanie wg rodzajów. Chodzi mi konkretnie o produkty spozywcze. Czy np. mięso i wędliny należą do tego samego rodzaju? Czy mięso np wołowe i wieprzowe to ten sam rodzaj? czy nie?

nieprzyjemności, to stan stały w Pzp.

Mięso i wędliny także wołowe i wieprzowe to ten sam rodzaj artykułu - bowiem służy temu samemu celowi, ma takie samo przeznaczenie i jest dostępny u określonej grupy dostawców. Ten sam rodzaj nalezy kojarzyć z gatunkiem, odmianą, typem, jakością.

20

Dzieki Nora4:) Twoje wyjasnienia do mnie przmówiły.
pozdrawiam