1

Temat: kierownik budowy PILNE!!!!!!!

Czy na stanowisku kierownika budowy mogą być 2 osoby????

2

Odp: kierownik budowy PILNE!!!!!!!

Nie. Może byc jeden kierownik budowy. I ewentualnie jako drugi - kierownik robót

3

albo dwóch kierowników robót. tak twierdzi kolega budowlaniec

4

Ale na podstawie jakiego art. udowodnić wykonawcy że stanowisko kierownika budowy musi być 1-osobowe?

5

Poczytaj rozdział trzeci prawa budowlanego. Tam są wymienieni uczestnicy procesu budowlanego (od art. 17)

6 (edytowany przez Marcia28 2009-02-05 06:02:07)

Ale tam nie ma wprost napisane że stanowisko kierownika budowy jest jednoosobowe....

7

a w czym problem? jesli wykonawca sobie poradzi?

8

lolilap napisał/a:

a w czym problem? jesli wykonawca sobie poradzi?

Nie bardzo rozumiem.... Wykonawca pyta, czy na stanowisko kierownika budowy mogą być 2 osoby, które w sumie spełniałyby wszystkie wymagane w SIWZ warunki. My czyli Zamawiajacy chcemy odpowiedzieć ,ze stanowisko Kierownika budowy jest jednoosobowe, tylko nie wiem na jako art. Prawa budowlanego mam sie powolać.

9

wlasnie. dlaczego masz przeciwwskazania co do tego skoro odpowiedzialnosc bierze na siebie wykonawca.

PB tez chyba nie zabrania??

10

Bo nie wyobrażam sobie odpowiedzialności zbiorowej.

11

hmmm w sumie teraz to nie wiem. Miałam taką budowę na której miałam 3 inspektorów nadzoru. budowaliśmy stacje uzdatniania wody. każdy inspektor odpowiadał za inną branże i do dziennika budowy wpisywali się wszyscy trzej. czemu zatem jeden kierownik budowy?normalnie muszę się skonsultować i pomyśleć. hmm a co na to radca prawny? albo komentarz do prawa budowlanego?

12

Inspektor nadzoru a kierownik budowy to nie to samo;-)