1

Temat: art. 181 pkt. 5 zd. 2 - PYTANIE

Mam pytanie w wykładnie tego przepisu.

Czy z przepisu wynika, że wnoszący protest ma otrzymać kopię przystąpienia w tym samym czasie co Zamawiający, tj. gdy wysyłam przystąpienie faxem do Zamawiającego to tym samym muszę wysłać faksem do protestującego? Czy też mogę wysłać to poleconym priorytetem i liczyć się z tym, że dojdzie w terminie, dajmny na to 10 dni?

Nie wiem czy uzasadnione jest stosowanie analogii z art. 184 pkt. 2, gdzie przyjęte jest, że odwołanie musi znaleźć się u Zamawiającego w terminie właściwym dla Prezesa Urzędu (tj. 5 albo 10 dni).

Jakieś propozycje? smile

2

Odp: art. 181 pkt. 5 zd. 2 - PYTANIE

Ikant napisał/a:

Nie wiem czy uzasadnione jest stosowanie analogii z art. 184 pkt. 2, gdzie przyjęte jest, że odwołanie musi znaleźć się u Zamawiającego

w terminie właściwym dla Prezesa Urzędu (tj. 5 albo 10 dni).

Jakieś propozycje? smile

nie wiem o czym ty piszesz?? moze pytanie sformuluj na nowo?

3 (edytowany przez Ikant 2009-02-05 08:53:51)

Pytanie brzmi:

Czy z treści art. 181 pkt 5 zd. 2 wynika, że wykonawca przystępujący do protestu MUSI zadbać, aby kopia jego przystąpienia do protestu dotarła do wnoszącego protest w tym samym terminie co oryginał do Zamawiającego?

4

przekazujesz jednoczesnie... i nie widze powodu zeby wykonawcy przekazywac np faxem a protestujacemu listem...

moze napisz wprost w czym problem?

5 (edytowany przez Ikant 2009-02-05 09:16:12)

lolilap napisał/a:

przekazujesz jednoczesnie...

No właśnie chodzi o to co znaczy zwrot jednocześnie.
Jeżeli wysyłam przystąpienie do Zamawiającego to muszę zachować termin 3 dni od wezwania. Żeby zachować ten termin w 99% przypadków muszę wysłać przystąpienie kurierem lub faksem.

Moje pytanie, dotyczy czy taką samą staranność mam dołożyć do tego, żeby w tym samym czasie dowiedział się o moim przystąpieniu protestujący?

Sorki, ale prościej tego wyjaśnić nie potrafię ;/

Mimo wszystko uważam, że pomocna byłoby rozważenie analogii z 184 pkt.2, w którym przyjmuje się, że odwołanie musi być wniesione do PU w terminie 5/10 dni i w tym samym terminie musi znaleźć się u Zamawiającego.

6

Nie wiem jaką masz intencje IKANT, ale przepis brzmi identycznie i nie widze podstaw by go różnie interpretować w zależności czy chodzi o kopie przystąpienia czy kopie odwołania...

7

Cześć Marko

Moja intencją jest to, że nie chcę informować mojej konkurencji wcześniej (niż to konieczne) o tym jakie argumenty przekazuję Zamawiającemu, które w założeniu moją posłużyć mu do odrzucenia protestu. Chcę ich troszkę zaskoczyć:)

Zgodzę się, że zapis z art. o odwołaniu brzmi identycznie i to niestety jest błąd ustawodawcy. O ile rozumiem, że Zamawiający musi szybko dowiedzieć się o odwołaniu, żeby wstrzymać procedurę, to nie wiem czemu ten sam pośpiech jest wskazany przy informowaniu mojej konkurencji, która oficjalnie nie może nic zrobić.

8

Odpowiem póki co przewrotnie - gdyby to konkurencja chciała Ciebie w taki sposób zaskoczyć - byłoby ok?

9

Cały czas mnie zaskakuje. Standardem jest to, że dostaje kopie przyłączeń już po ostateczny rozstrzygnięciu protestów.

10

Ja bym kwestionował skuteczność takiego przystąpienia.

11

Na jakiej podstawie.
Jakie ma znaczenie dla protestującego to ,że dowie się wcześniej o moich argumentach. Pomijam oczywiście pozaprawne metody wpływania na Zamawiającego, ale z punktu widzenia ustawy, to może on jedynie siedzieć i czekać na rozstrzygnięcie protestu, więc nie wiedzę potrzby, żeby go za wczasu informować.

12

Na podst ustawy. Jeśli przystępujący nie zawiadomił protestującego w terminie ustawowym to bym to podniósł na posiedzeniu przy odwołaniu i taki przystępujący dostałby odrzucenie odwołania wg mnie

13

marko nie wiem czy izba bylaby taka pochopna ... pomysl jaki skutek takie zachowanie Przystepujacego moglo wywolac?

14

No to spójrz na 69/08 w kwestii pochopności wink

15

co tu maja do tego koparki smile ?? wyjasnij mi gdzie tu mowa o przystapieniu smile smile

jak dla mnie firma bogata byla i sobie do wwy wycieczke zrobila smile taki rym z przystapieniem Twym smile

16

Loli nie baw sie w poete tylko czytaj big_smile lol

Krajowa   Izba   Odwoławcza   ustaliła,   że   Odwołujący   nie   dotrzymał   również   warunku jednoczesnego  przekazania  kopii  przystąpienia  do  postępowania  wywołanego  wniesieniem protestu składającemu protest, do czego obliguje art. 181 ust. 5 Pzp. W doktrynie przeważa pogląd,  iż  w  takim  przypadku  przystąpienie  nie  jest  skuteczne  i  nie  daje  możliwości samodzielnego  wniesienia  odwołania  (Komentarz  Prawo  Zamówień  Publicznych  G.  Wicik, W. Wiśniewski wyd. CH Beck 2006 r. str 772) 
W tym stanie rzeczy Krajowa Izba Odwoławcza odrzuciła odwołanie postanowieniem,
na podstawie art. 191 ust. 1 Pzp.

17

Ps. Jakie koparki ???? big_smile:D:D:D:D

18

KIO/UZP69/08 tu sa koparki smile heh

19

ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/0069-08.pdf

Loli ściągnij, przeczytaj str 6 i przestań mącić wink

20

I znów KIO tylko liznęło problem. Osobiście nie zgadzam się na analogię ze 184 pkt. 2.
Przyzwyczaiłem się już do nietrafionych regulacji z PZP.

21

... nie dziala mi ftp sad nie pogadamy sad