1

Temat: Termin na wniesienie protestu - info na stronie www

Wątek pewnie stary, ale pozwolę sobie odgrzać go jeszcze raz...

Przetarg nieograniczony powyżej progów. Zawiadomienie o wynikach umieszczono na stronie 04.02. Faktycznie dowiedziałem się o nich 11.02, natomiast 12.02 otrzymałem pismo (list polecony) o wyborze ofert (dokładnie to samo, które zostało umieszczone na stronie www zamawiającego w dniu 04.02).

Sposoby komunikacji dopuszczone w SIWZ to fax i e-mail oraz oczywiście droga pisemna.
W części SIWZ odnoszącej się do "środków ochrony prawnej" zamawiający wprost odsyła do ustawy pzp nie wprowadzając, żadnych "udziwnień".

Wydawało mi się, że w tej kwestii nie ma już wątpliwości i Termin na protest jest liczony od 12.02 (ewentualnie od 11.02), ale już wiem, że Zamawiający w tej konkretnej sprawie zamierza liczyć Termin od 04.02 powołując się przy tym na najnowsze rozstrzygnięcia KIO.

Przyznam się, że nie śledzę uważnie rozstrzygnięć KIO w tej kwestii, ale czy aż tyle się zmieniło...

Może ktoś mnie oświeci odnośnie tych "nowych" orzeczeń KIO.

2

Odp: Termin na wniesienie protestu - info na stronie www

KIO liczy od 12, a konkretnie od 13go wink

3

KIO biegłe w KC, więc słusznie liczy od 13-go.

4

W każdym bądź razie gdyby sie okazał jakimś wyrokiem ( w co wątpie) to daj znać wink

5

Pozwolę sobie odświeżyć wątek:)

Brałem udział w PN powyżej progów. Komunikacja pisemnie z dopuszczeniem formy faxu. Dla protestu tylko forma pisemna (już to mnie wnerwia, ale na razie odpuszczę temat smile

Dodatkowo w SIWZ zapis:
"Od terminu zamieszczenia informacji na stronie www zamawiającego, zamawiający będzie liczył termin skutecznego powiadomienia wykonawcy o powzięciu wiadomości o wyborze najkorzystniejszej oferty"
Przyznaję, że pod względem językowym to zdanie jest brawurowe, jednak nastręcza mi wiele problemów, gdyż:

- informacja na stronie www : 29.10.2009
- pismo u mnie: 05.11.2009

Jak widać, data początkowa terminu na protest ma dla mnie kolosalne znaczenie tongue

W związku z tym mam pytanie, co na to KIO? Mogę jeszcze protestować czy już nie? Bardzo proszę o jakieś sygnatury orzeczeń?

Nie chcę się produkować na darmo, szczególnie, że szef nie ma ochoty się odwoływać.

pzdr

6

Coś na temat:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4022&p=1

7

92,1 się kłania
na etapie oceny ofert nie masz obowiązku śledzić strony, za to Z. ma Cię obowiązek o wszystkim informować
zamieszczenie info na stonie jest bez znaczenia dla rozpoczęcia biegu terminu na złożenie protestu

patrz: KIO 832/08

KIO

8

MIRAS napisał/a:

Coś na temat:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4022&p=1

Taki arcyciekawy wątek mi umknął ;( Szkoda.

Dzięki Miras, za szybką odpowiedź.

pzdr

Kuba