1

Temat: próg 14.000 liczony rok kalendarzowy czy za zrealizowaną umowę?

Witam
Zawarliśmy umowę na dostawę materiałów eksploatacyjnych do maszyn biurowych w maju 2008r. i teraz, czy chcąc zliczyć wartość zamówień zrealizowanych z tym zakresie powinnam:

I   zliczyć zamówienie tonery wyłącznie z tej umowy, tj. od 01.05.2008r. do 30.04.2009r.?
II   zliczyć zamówione tonery w danym roku , czyli od 01.01.2008r. do 31.12.2008r.?'

Chodzi mi o to, że przy szacowaniu wartości zamówienia dostawa nie przekracza 14.000 euro ale załóżmy, że przez obecne podwyżki cen tonerów gdyby postępować wg wariantu I w lutym zsumuję zamówione tonery z zawartej umowy od maja ubiegłego roku i np. wartość tych tonerów jest już na granicy 14.000 euro a każdy kolejny zakup ją przekroczy - co wtedy?

Stosując wariant II czy wtedy powinnam rozliczyć rok kalendarzowy i przykładowo w listopadzie sprawdzić jaka jest wartość zrealizowanych zamówień z tego kodu i jeśli byłoby to 13.999 euro powinnam w grudniu zrobić przetarg?

czekam na Wasze opinie smile

2

Odp: próg 14.000 liczony rok kalendarzowy czy za zrealizowaną umowę?

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?

3

oszacuj wartosc zamowienia wg cen dzisiejszych. wiesz ile zamowilas/zuzylas w zeszlym roku wiec policz czy jest ponizej progu.

4

Na 2009 wyglada to tak:

- wartosc zamowieni zrealizowanych na podstawie umowy od 01.01.2009 do 30.04.2009 r. (jedno zamówienie)
- i od 01.05.2009r. - 31.12.2009 r. (drugie zamówienie) - jezeli nie przekracza to jest ok, jezeli przekracza to postepowanie.

Nie sumujesz tych dwoch zamowien.

5

Moim zdaniem,wszystko zależy od tego na jaki okres chcesz  zrealizować zamówienie po 30.04.2009r. Jeśli znowu na kolejny rok tj od 1.05.2009 do 30.04.2010 to moim zdaniem mozna oszacować biorąc pod uwagę planowane do zakupu na ten okres tonery i ich aktualną cenę rynkową.

6 (edytowany przez lolilap 2009-02-17 13:34:28)

a ile mialas kaski na tonery w planie?

po drugie dlaczego teraz chcecie zawrzec do konca roku?? ... a nie na rok?

7

lolilap napisał/a:

a ile mialas kaski na tonery w planie?

po drugie dlaczego teraz chcecie zawrzec do konca roku?? ... a nie na rok?

1. nie wiem ile było kasy na tonery w planie bo nie robimy planu poniżej 14.000 (w skali roku zamawiamy ich za ok.40 zł brutto)

2. umowy zawieraliśmy od połowy roku do połowy następnego roku ale mam dość takiego rozdrabniania się i zamierzam zrobić rozeznanie cenowe i podpisać umowę do końca roku na dostawę tonerów i w listopadzie jak coś zrobić przetarg (biorąc pod uwagę obecne ceny tonerów wydaje się to nieuniknione).

Ps.czy Wy też macie takie problemy ze wzrostem cen tonerów? Bo u mnie dostawca zamierza zapłacić mi kary umowne i zerwać umowę gdyż zaczyna dopłacać do interesu smile