Temat: oprotestowane komputery
ogłosiliśmy przetarg na komputery. oferty złożyło 4 wykonawców, wybraliśmy najkorzystniejsza oferte. jednak wykonawcy złozyli protest. Jeden z nich podnosi, iż dołączone do oferty deklaracje zgodności CE nie mogą byc uznane przez zamawiającego jako deklaracje do oferowanych komputerów, gdyż zostały one wystawione 04.05.2004 r. a w tym czasie na rynku nie było jeszcze wymaganych przez nas procesorów dwurdzeniowych. Procesory te zostały wprowadzone na rynek dopiero w drugiej polowie 2005 r. Wykonawca protestujący uważa iż złożenie takiej deklaracji i uznanie jej przez zamawiającego kwalifikuje z art. 10 ustawy o zwalczaniu nieuczciewej konkurencji jako czyn nieuczciwej konkurencji.
A było tak:
w siwz w części wymagane dokumenty składane prze wykonawcę, żądalismy oświadczenia wykonawcy że oferowany przez niego sprzęt posiada deklarcję zgodności CE. Nie chcelismy żadnej deklaracji na potwierdzenie tego faktu, gdyż oświadczenie wykonawcy w zupełności nam na tym etapie wystarczyło. w umowie zawarliśmy zapis iż dostarczony sprzęt musi posiadać certyfikat zgodności CE.
Najlepsze jest to ze nawet producent nie zdaje sobie sprawy z tego że ma nieaktualny (jak podnosi nasz protestujący) dokument. Oni deklarację traktują jak oświadczenie i nieaktualizują tego w momencie gdy nowy produkt wyjdzie na rynek albo stary zostanie udoskonalony. wystąpiłam do producenta o wyjasnienie (jak tylko protest wpłynął) ale odpisali mi dośc lakonicznie: "w nawiązaniu do zarzutu, iz dołącone do oferty deklaracje zogności CE oferowane przez nas komputery nie mogą zostać uznane jako właściwe produkowanym komputerom, infomrujemy że dokument ten jest tylko deklaracja a sam certyfikat wystawiny jest w momencie wyprodukowania komputera i dołaczny do produktu"
nie mam pojęcia jak mam odnieść sie do tego zarzutu. skoro nie żądałam tego dokumentu to w sumie nawet nie zwracalismy na to uwagi powiem szczerze nawet informatyk nie wpadł na to że deklaracja bedzie niezgodna bo dwurdzeniowe procesory są dopiero od 2005 roku. nadmienie iż takich ofert z niewłaściwymi deklaracjami mam 3 na 4 złozone.
moglabym odrzcic protest bo nie żadalam tego dokumentu, ale nie zadalam tez specyfikacji szczegołowej sprzętu a wykonawcy mi ja dostarczyli, ja ja ocenilam bo uznalam ze na tym etapie wiem co dostane i nie kupuje kota w worku, ale jak odrzuce protst bo napisze ze nie ocenialam dokumentów ktorych nie wymagalam to zaraz mi sie odniosa do specyfikacji technicznej sprzetu
pomocy co wy na to??