1

Temat: czy to jest błąd

Może zechcecie podzielć się opiniami na taki temat
PN - robota budowwlana, Z żąda załączenia kosztorysów uproszczonych, ale cena jest ceną ryczałtową. W trakcie pojawiały się pytania, w wyniku wyjaśnień cz. zmienił się opis przedmiotu zamówienia.
1. czym skutkuje nie ujęcie w kosztorysie ofertowym zmienionych elementów?
2. co jeżeli wyceniony konkretny element jest b. tani,  (może to być tylko byle co)
3. czy błędy w kosztorysie (nie koniecznie rachunkowe) stanowią o niezgodności z treścią? i czy należy je poprawieać?

2

Odp: czy to jest błąd

wiem że są podzielone zdania - ale temat jest ciekawy a dla mnie aktualnie ważny, proszę napiszcie co o tym sądzicie

3

Ja bym spytał po co ten kosztorys przy ryczałcie - czy zamawiający jakoś to uzasadnił w siwz? Od tego zależą dalsze ruchy w sprawie

4

zgadza się żałuję że ten zapis znalazł się w siwz (cenę oferty wykonawca wyliczy w oparciu o załączone do siwz przedmiary sporządzając kosztorys ofertowy metodą uproszczoną. Tak sporządzony kosztorys należy dołączyć do oferty) ale się znalazł - w celu żeby zobaczyć co nam ofertują za tą cenę. No tak i co teraz?
Jeżeli nie wezmę pod uwagę błędów w k. a wykonawca (konklurencja) mi to oprotesuje to ...no właśnie

5

tez mama taką sytuacje ..czekam na podpowiedzi rozwiazania problemu

6

KIO 48/09

7

Dzięki Marko - bardzo dobry przykład , dobry jest też 65/07

8

moglibyscie podac pelna sygnature... ta wyszukiwarka (NP) jest tragiczna jesli chodzi o szukanie wink

9

lolilap napisał/a:

moglibyscie podac pelna sygnature...

Tak ciężko sobie dopisać 2 zera ? np. 0048/09 big_smile roll

10

a masz oprogramowanie orzecznictwo NP?:) tam chyba nie ma jeszcze tych wyrokow z 2009 choc ostatnio bylo aktualizowane smile ot co smile ja niemadry smile heh

11

Ja korzystam z FTPa i prywatnej najlepszej pod słońcem wyszukiwarki tongue

12

rzuc cosik na priv smile

13

Wyroki na dysku + podstawowa znajomość Acrobat Readera wystarczają wink

14

i tak mozna smile czasami najprostsze = najlepsze smile dz.