1

Temat: Postępowanie na wywóz śmieci

Witam
Mam problem z Postępowaniem dot. wywózki śmieci.
1. - wywóz nieczystości komunalnych
2. - wywóz wyselekcjonowanych odpadów stałych

Czy można potraktować te dwa tematy  oddzielnie, czy należy przygotować jedno Postępowanie dla dwóch tematów. Obydwa zadania dotyczą oczywiście jednej Gminy.
dzięki
sinek

2

Odp: Postępowanie na wywóz śmieci

Poszukaj w CPV jak się sprawa ma. Oczywiście w nowym.

3

Nie każdy wykonawca zajmujący się wywozem odpadów komunalnych zajmuje się również segregacją i wywozem wyselekcjonowanych odpadów. Cenny wywozu surowców selektywnych są znacząco niższe w przypadku makulatury, szkła, odpadów typu pet itp. Ja również znacząco droższe jeżeli chodzi o wywóz i składowanie np. przeterminowanych leków, odpadów wielkogabarytowych. itp. Ja również wymagania stawiane wykonawcą w stosunku do każdego rodzaju odpadów są różne. Ja przeprowadzam osobne postępowania na odpady komunalne, osobne na selektywną zbiórkę odpadów oraz osobne postępowanie na wywóz i składowanie odpadów BIO z doświadczenia mogę przypuszczać iż gdybym ogłosił jedno postępowanie na wszystkie rodzaje odpadów to miałbym problem z znalezieniem wykonawcy. Pozostają jeszcze zezwolenia na transport odpadów składowanie itp. Mam też odpady wielkogabarytowe, elektrośmieci czyli zużyty sprzęt rtv, dzikie wysypiska więc trochę tego jest wszystko w jednym przetargu raczej nie wykonalne, nawet jeżeli wykonasz nie masz pewności czy znajdziesz wykonawcę, który złoży ofertę i będzie posiadał wymagane zezwolenia.

4

Dziękuję za szybka odpowiedź, firmy znajdę bez problemu, jednak zastanawiam sie czy nie będzie to ograniczenie, dla tych które jednak nie spełnią wszystkich wymogów.

Na połączenie odpadów komunalnych z wyselekcjonowanymi zdecydowałem się  ?ze strachu? smile że zostanie to odebrane jako dzielenie zamówienia, gdybym tak zrobił mógłbym skorzystać z (art.4 pkt 8)

A jest to dzielenie zamówienia, czy nie?

5

Art. 32. 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością.
2. Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości.

Nie dzielisz w celu uniknięcia stosowania ustawy pzp jeżeli w obu przypadkach wybierzesz wykonawcę zgodnie z ustawą to będzie prawidłowo. Gdybyś podzielił i udzielił dwóch zamówień to wtedy byłyby to błąd moim zdaniem. Chociaż znam stanowiska i praktyki z kilku miasta iż dzielą w ten sposób zamówienia, ba były nawet kontrolowane i umiały swoje stanowisko obronić smile

6

Myślałem, żeby na selektywną zbiórkę zrobić wybór z wolnej reki ( nie przekraczamy progu) a na komunalne przygotować postępowanie przetargowe.
Zdecydowałem się jednak puścić całość w jednym przetargu, zrobiłem wstępne rozeznanie i wiem, że są firmy, które bez problemy podołają jednemu i drugiemu zadaniu. Jedynie zacząłem się zastanawiać czy oby nie ograniczę za bardzo innych mniejszych firm.

7

Jeżeli masz wykonawców, to zrobią to OK ja robiłem 3 osobne postępowania i za każdym razem miałem tylko po jednej ofercie.

8

A jak widzicie możliwość puszczenia bez podziału na części zamówienia dot. wycinki drzew i uprzątnięcia śmieci z działki pod inwestycję? Czy tu nie będzie właśnie ograniczenia konkurencji gdybym to dał razem? Na wycinkę drzew nie trzeba (chyba) żadnych uprawnień w sensie zezwoleń natomiast na wywóz śmieci coś tam trzeba mieć - wie ktoś jakie papiery żądać od Wykonawców?

9

Można razem.

Do wycinki drzew należy jednak zatrudnić uprawnionych pilarzy.

Jeśli chodzi o wywóz śmieci, to zależy co jest na tym placu. NIektóre rzeczy można z być może samodzielnie, niektóre formalnie nie.  W tym drugim przypadku wystarczą moim zdaniem odpowiednie zastrzeżenia w specyfikacji, że te śmieci/odpady należy przekazać uprawnionym jednostkom lub nawet zatrudnić je do zabrania. W trakcie opracowania specyfikacji radziłbym skontaktować się w tym zakresie z bardziej kompetentnymi osobami (sporo wspólnego z gospodarowaniem odpadami mają m.in. starostwa).

10 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-09-14 06:27:21)

No właśnie chyba zadzwonię do UG co z tym pozwoleniem. Zasadniczo do uprzątnięcia jest typowe dzikie wysypisko, troszkę wielkogabarytowych gratów ale podobno bez żadnych cieczy czy innych materiałów chemicznych.

Gdyby się jednak okazało że na wywóz tych śmieci niezbędne będzie posiadanie zezwolenia to chyba trzeba będzie rozdzielić na dwie części tą wycinkę i wywóz, nie ?

11

Nie, tzn. niekoniecznie. Można przecież zatrudnić do tego właściwe przedsiębiorstwo lub osoby.

12

Czyli trzeba byłoby to tak opisać - w formie oświadczenia - że wykonawca posiada uprawnienia do wywozu odpadów lub posiada ważną umowę z firmą, która takie usługi może prowadzić?

tylko, kwestia czy taka współpraca może mieć miejsce (na zasadzie zobowiązania czy innej) skoro art 26 ust. 2b nie pozwala na użyczenie uprawnień (potrzebnych do wykazania spełniania art 22 ust 1 pkt 1.) Tego typu licencje itp musi posiadać chyba główny wykonawca samodzielnie. To wszystko oczywiście pod warunkiem że konieczna jest stosowne zezwolenie z Urzędu Gminy.,

13

Była dyskusja na podobny temat. Broniłem tezy i bronię nadal, że jeśli w ramach zadania tylko część robót wymaga uprawnień, to wystarczy, że nieuprawniony wykonawca zapewni do wykonania tej części wykonawcę uprawnionego.
Z każdej budowy trzeba wywozić śmieci, lecz przecież każdy wykonawca nie musi mieć na to licencji, a wystarczy, że zleci wywóz właściwemu przedsiębiorstwu.

Nie musi mieć teraz umowy. Wystarczy mu telefon w przyszłości, a teraz niech tylko wie, co należy. Jeśli mocno chcemy, to żądajmy podpisu pod takim zobowiązaniem w ofercie, lecz formalnie wystarczy prosty zapis w specyfikacji, że ?wykonawca jest obowiązany ....?

Kiedyś była w telewizji wielodniowa sprawa co zrobić z jakimś bocianem, kto, na jakiej podstawie, w jaki sposób itd. Wreszcie któryś polski profesor zakończył prosto: bociana bierze się pod pachę i przenosi.