1

Temat: referencje

Witam, wystapiłem do zamawiającego z pisemna prośbą o wystawienie referencji za realizowane uslugi. Otrzymałem telefoniczna odpowiedź iż, takowe referencje nie zostaną wystawione gdyż według komórki nadzorującej wykonanie umowy nie są one dobrze realizowane (wcześniej nie bylo żadnych oficjalnych pism czy skarg)

Czy jest jakis przepis na który moge sie powołac dotyczący tego ze Zamawiający musi wystawić mi referencje?

Pozdrawiam

2

Odp: referencje

praktykant napisał/a:

Czy jest jakis przepis na który moge sie powołac dotyczący tego ze Zamawiający musi wystawić mi referencje?

nie ma przepisu, zamawiajacy nic nie musi, to jedynie jego dobra wola.

3 (edytowany przez lolilap 2009-04-02 06:28:38)

czy macie wiedze nt tego kto moze referencje wystawic? czy tylko osoby uprawnione/upowaznione? czy np nadzorujace danny temat itp?
czy w przypadku (nie przesądzam) gdy wystawila je osoba nieupowazniona (np w KRS) znacie jakis przepis w temacie?

4

dzien dobry smile sloneczko swieci wiec... zapraszam do dyskusji.

5

Moim zdaniem nie jest wymagane wystawienie referencji przez osobą reprezentowaną w KRS czy w jakiś sposób upoważnioną. Wydanie referencji należytego wykonania jest oświadczeniem wiedzy a nie woli, tak więc wypadałoby, żeby wydała je osoba najbardziej zorientowana w temacie np. nadzorujący dostawy czy nadzorujący wykonanie usługi i nie musi to być osoba uprawniona do reprezentacji podmiotu.

pzdr

6

tez wydaje mi sie ze tym torem nalezaloby podazac. tylko poprosze o jakis art komentarz ustawy lub podobne...

7

O konkretny artykuł będzie ciężko, ale jak wpiszesz w google: XIX Ga 120/07 wyskoczy Ci sympatyczny komentarz do wyroku SO.
Znalazłem jeszcze wyrok ZA z 22.06.2007, który wypowiada się w tym samym tonie.

pzdr