1 (edytowany przez Ikant 2009-04-07 08:02:59)

Temat: art. 181 ust. 4 p.1 i 2 PZP- Luka w przepisach?

Chyba znów trafiłem na błąd naszego racjonalnego ustawodawcy. Chodzi mi o regulację, art. 181 ust. 4, która dotyczy przystąpienia do protestu. Wydaje mi się, że wadę tej regulacji dobrze przedstawi następujący przykład:

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Ogłoszenie umieszczono w BZP w dniu 1.03 i tego samego dnia SIWZ ukazało się się na stronie zamawiającego. Firma X wnosi protest na zapisy SIWZ w dniu 7.03. Zamawiający działa błyskawicznie i już 8.03 informuje o proteście i wzywa zainteresowanych do przyłączenia się do postępowania. Firma Y bardzo chciałaby się przyłączyć do postępowania po stronie zamawiającego, jednak blokuję ją, moim  zdaniem zapis art. 181 ust.4 p. 1 i 2 PZP

O ile firma Y może uczynić zadość regulacji art. 181 ust. 4 p.1 to nijak nie może spełnić wymogu zawartego w art. 181 ust. 4 p.2.

Czy ktoś z Was ma może przemyślenia na ten temat. Może jakieś orzeczenia? Ja dopiero zagłębiam się w temat protestowania na zapisy SIWZ.

pzdr

2

Odp: art. 181 ust. 4 p.1 i 2 PZP- Luka w przepisach?

to nie jest żaden błąd - w tej konkretnej sytuacji dzień 8.03 jest ostatnim dniem na składanie protestów i na ew. przyłączanie się - no i ok.

3

Odp: art. 181 ust. 4 p.1 i 2 PZP- Luka w przepisach?

Dobrze, to zmieńmy sytuację...X wnosi protest 08.03, Zamawiający informuje 09.03, dalej odpowiednio...

Tak czy inaczej dochodzimy do wniosku, że przepis nie zapewnia możliwości przystąpienia do protestu w każdym przypadku kiedy jest on wniesiony.

pzdr