Temat: Czy istnieje obowiązek stosowania kar umownych za
Czy istnieje obowiązek stosowania kar umownych za przekroczenie terminu realizacji umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Czy istnieje obowiązek stosowania kar umownych za
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy istnieje obowiązek stosowania kar umownych za przekroczenie terminu realizacji umowy?
Wzszystko zalezy od postanowien umowy. Co do zasady: o ile byly przewidziane w umowie to zaniechanie dochodzenia kar umownych stanowi naruszenie dyscypliny finansow publicznych.
Zapis w umowie:
"Zamawiający ma prawo do naliczania i egzekwowania kar umownych(...)"
"Strony postanawiają, że kary umowne stają się wymagalne z chwilą zaistnienia podstaw do ich naliczenia bez konieczności odrębnego wezwania".
A nie okreslono w umowie sposobu naliczania? tj. kwotowo za każdy dzień zwłoki czy może procentowo od wartości umowy za każdy dzień? Generalnie jak w umowie napisane, że kary będą naliczane - to trzeba naliczać!!! w innym przypadku grozi dyscyplina finansów pub.!
Zapis w umowie:
1. "Zamawiający ma prawo do naliczania i egzekwowania kar umownych(...)"
2. "Strony postanawiają, że kary umowne stają się wymagalne z chwilą zaistnienia podstaw do ich naliczenia bez konieczności odrębnego wezwania".
1. Skoro zamawiajacy ma prawo, to dlaczego z niego nie korzysta ???
2. Wynika z tego, ze wykonawca powinien placic kary "z automatu".
Chociaz powyzsze postanowienia umowy pozostawiaja wiele do zyczenia, to ja bym dochodzil zaplaty tych kar - inaczej dyscyplina
[quote/]Chociaz powyzsze postanowienia umowy pozostawiaja wiele do zyczenia,[\quote]
podałem jedynie mały wycinek z obszernego paragrafu kary umowne
podałem jedynie mały wycinek z obszernego paragrafu kary umowne
... dlatego odniosłem sie tylko do tego wycinka - zwroc uwage na zwrot "powyzsze". Nie jestem jasnowidzem, nie znam szczegollowych postanowien umowy dlatego trudno mi jest wypowiadac sie kategorycznie: TAK albo NIE
rado_77 napisał/a:podałem jedynie mały wycinek z obszernego paragrafu kary umowne
... dlatego odniosłem sie tylko do tego wycinka - zwroc uwage na zwrot "powyzsze". Nie jestem jasnowidzem, nie znam szczegollowych postanowien umowy dlatego trudno mi jest wypowiadac sie kategorycznie: TAK albo NIE
Ja osobiście uważam, że jeśli zaistniał powód naliczenia kar to powinno się je naliczyć, ale na razie mój pogląd jest osamotniony w firmie, dlatego pytam na forum. Poniższy zapis umowy wydaje się, że nie pozostawia co do tego wątpliwości.
"Strony postanawiają, że kary umowne stają się wymagalne z chwilą zaistnienia podstaw do ich naliczenia bez konieczności odrębnego wezwania".
bez względu na to jaki jest zapis - jeżeli przewidziano kary to jest obowiązek ich naliczania - nie naliczenie kar jest naruszeniem dyscypliny fin.publ.
bez względu na to jaki jest zapis - jeżeli przewidziano kary to jest obowiązek ich naliczania
Eeee.... no bez przesadyzmu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Czy istnieje obowiązek stosowania kar umownych za
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc