1

Temat: Zmiana zamawiającego w podpisywanej umowie??

Witam forumowiczów,
czy jest mozliwa Zmiana zamwawiającego Gminy XYZ na innego Wykonawcę przy podpisaniu umowy w przetargu??

Sytuacja jest nastepująca:
-właśnie upływa termin na składanie środków odwoławczych w tym postępowaniu, -jednostka wdrażająca wyraziła zgodę na zmianę zamawiającego,
-podobnie po wstępnych rozmowach wybrany Wykonawca też się zgodzi podpisać umowę z innym wykonawcom,
-zaznaczam że w siwz dopuściłem taką mozliwość zapisem jak poniżej:
"Dopuszcza się zmianę zamawiającego z Gminy XYZ na Zarząd XYZ, pod warunkiem wyrażenia zgody przez jednostkę wdrażającą i strony umowy z zachowaniem obowiązujących przepisów prawnych."
Jednak czy umowę z Wykonawcą może już od razu podpisać Zarząd XYZ??

proszę o podpowiedź:)
jesli to mozliwe w miarę szybką
pozdrawiam

2

Odp: Zmiana zamawiającego w podpisywanej umowie??

z czego wynika ta zmiana? kto byl zamawiającym?

3 (edytowany przez lukas7 2009-04-15 06:53:37)

W przetargu zamawiającym jest Gmina

zmiana wynika z tego, że wniosek o dofinansowanie z RPO nieopatrznie został napisany na Gminę a tak po prawdzie to miał być napisany od razu na ta jednostke pomocniczą Gminy ale teraz mam zgodę jednostki wdrażającej na to aby Zamawiającym była jednostka pomocnicza Zarząd więc chcę aby jak najszybciej to ona kontynuowała to co ja ze strony Gminy zacząłem

i teraz mam dylemat czy to ta jednostka pomocnicza może już od razu podpisać umowę z Wykonawcą w tym przeatrgu który defacto Gmina prowadzi??
Czy jest to zgodne z PZP??

4

zawrzyj umowe i przekaz cesją

5

lukas7 napisał/a:

Witam forumowiczów,
czy jest mozliwa zmiana zamwawiającego Gminy XYZ na innego Wykonawcę przy podpisaniu umowy w przetargu??

Sytuacja jest nastepująca:
-właśnie upływa termin na składanie środków odwoławczych w tym postępowaniu, -jednostka wdrażająca wyraziła zgodę na zmianę zamawiającego,
-podobnie po wstępnych rozmowach wybrany Wykonawca też się zgodzi podpisać umowę z innym wykonawcom,
-zaznaczam że w siwz dopuściłem taką mozliwość zapisem jak poniżej:
"Dopuszcza się zmianę Zamawiającego z Gminy XYZ na Zarząd XYZ, pod warunkiem wyrażenia zgody przez jednostkę wdrażającą i strony umowy z zachowaniem obowiązujących przepisów prawnych."
Jednak czy umowę z Wykonawcą może już od razu podpisać Zarząd XYZ??

z punktu widzenia kc jest to mozliwe -art 353 a ustawa pzp nie zabranie cesji na innego zamawiajacego.