1

Temat: kontrola udzielenia zamówienia na wniosek wykonawcy?

Witam

Jako Wykonawca uczestniczyłem w postępowaniu o zamówienie publiczne na usługę o wartości poniżej progów określonych w art. 11 ust. 8.

Złożona oferta miała 2 cenę, wybrano ofertę najkożystniejszą.

Złożyłem protest o niewykluczenie wykonawcy z najkożystniejszą ceną, mimo iż posiadał on błędne stawki VAT w ofercie.

Dodatkowo Zamawiajacy w postępowaniu nie odrzucił żadnej z ofert mimo że posiadały różne stawki podatku VAT.

Zamawiajacy odrzucił mój protest powołując się że nie jemu decydować o stawkach, co w świetle orzeczenia KIO/UZP 750/08 jest jak rozumiem błędem.

Co najgorsze, Zamawiajacy nie odrzucił mojej oferty co wyklucza możliwość dlaszego dochodzenia sprawiedliwości w Izbie Odwoławczej.

Czy jest jakaś możliwość prawna poinformowania o zaistniałem sytuacji Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych? Wiem że istnieje coś takiego jak kontrola doraźna (art. 165) ale czy Prezes UZP może podjąć ją na wniosek wykonawcy?

Dziękuje za rady.

2

Odp: kontrola udzielenia zamówienia na wniosek wykonawcy?

A pewnie, że może ....

3

bardzo dyskusyjne , a jaka usługa  a jakie CPV ? i czyżby oferta protestującego też zawierała powyższe lub inne błędy nad czym tak ubolewa

4

Usługa sprzątania, w tym formularz oferty rozbity na kilka PKWiU w zależności od rodzaju usługi w tym:

90.03.13-00.10
01.41.12-00.00
45.21.41-00.20
74.70.16-00.00

Wykonawca wybrany dał na wszystkie 7% VAT, co nie jest zgodne z obowiazujacą ustawą.