1

Temat: akceptacja umowy vs. późniejsze zmiany wzoru umowy

Problem wygląda następująco:
1. Zamawiający w SIWZ żąda przedstawienia w ofercie zaakceptowanego wzoru umowy.
2. Wysyłając ofertę załączam zaakceptowany wzór umowy - konkretnie na wzorze umowy jest napis "akceptuję wzór umowy".
3. Przed upływem terminu składania ofert Zamawiający modyfikuje SIWZ wprowadzając między innymi zmiany we wzorze umowy i przedłużając termin składania.

Moje pytanie brzmi, czy skoro zaakceptowałem "stary" wzór umowy a po tej akceptacji były zmiany umowy, to czy można domniemać, że zaakceptowałem także tą "nową" umowę?

Intryguje mnie to bardzo. Ktoś ma jakiś pomysł?

pzdr

2

Odp: akceptacja umowy vs. późniejsze zmiany wzoru umowy

Oczywiście, że oświadczasz akceptacje ostatecznego wzoru umowy.
Skoro zmiana wzoru została dokonana a zmiana ta miałaby negatywne przesłanki dla Ciebie to należy to oprotestować.

3

Okej też tak sądziłem, dopóki jeden z moich kolegów nie forsował dość mocno poglądu, że akceptacja wzoru umowy dotyczy wzoru umowy istniejącego w konkretnej dacie. Brak akceptacji dla późniejszych zmian oznacza faktycznie brak akceptacji dla umowy w ogóle, co w konsekwencji może być podstawą do odrzucenia oferty.

Dodatkowo kolega jest nowy, przyszedł do firmy z konkurencji i jak twierdzi, za takie błędy w ofercie potrafili wywalać inne firmy, więc myślałem, że coś jest na rzeczy.

pzdr

4

Ikant napisał/a:

dotyczy wzoru umowy istniejącego w konkretnej dacie.

A oferte sie składa na dzień składania czy na powiedzmy 2 tygodnie wcześniej gdy obowiązywał inny wzór?

5

No mnie przekonałeś, a raczej utwierdziłeś w przekonaniu smile

Jednak dla mnie to nadal jest kwestia o której można dyskutować.

pzdr

6

Ikant napisał/a:

No to dawaj wink chętnie popolemizuje smile

7

Ikant napisał/a:

Zamawiający w SIWZ żąda przedstawienia w ofercie zaakceptowanego wzoru umowy.

... archaizm smile

8

Marko napisał/a:
Ikant napisał/a:

No to dawaj wink chętnie popolemizuje smile

Ciężko broni się poglądu, który nie jest moim własnym, ale z powodu chwilowego luzu w pracy spróbuję:P

1. Akceptuję wzór umowy w konkretnym kształcie i konkretnym czasie. Gdy pojawia się zmiana muszę ja także zaakceptować, żeby spełnić wymogi SIWZ. Przeciwny pogląd zakłada zbyt wiele domniemań. Oferent zakłada, że zamawiający wprowadzi zmiany do umowy, a zamawiający zakłada, że oferent się na nie zgodzi (chociaż teoretycznie mógł ich w ogólne nie znać).

2. Problem z wadium - radykalne zmiany w umowie, gdybym o nich wiedział to bym nie startował. Zamawiający stosując rozszerzającą interpretację zwrotu "akceptuję wzór umowy" (pod konkretnym wzorem) naraża mnie na ryzyko albo utraty wadium albo zawarcia niekorzystnej umowy.

3. Gdybym chciał zaakceptować wzór umowy wraz z późniejszymi zmianami to mogłem to wprost wyartykułować w ofercie - skoro tego nie zrobiłem to znaczy, że ewentualnych zmian nie akceptuję (przynajmniej jeżeli chodzi o ich akceptację "w ciemno")

To tak na szybko co zapamiętałem z dyskusji z kolegą.
Czuję się trochę jak adwokat diabła tongue

pzdr

9

hipotetycznie złożyłeś ofertę, zamawiający zmienia SIWZ, twoja złożona oferta nie spełnia warunków nowego SIWZ , pozostaje (art 84) np zmiana w ofercie, a jeśli nowe warunki sa dla Ciebie nie do przyjęcia możesz wycofać ofertę wtedy art 46 ust 2 pkt 1

10

Ikant napisał/a:

Gdybym chciał zaakceptować wzór umowy wraz z późniejszymi zmianami to mogłem to wprost wyartykułować w ofercie - skoro tego nie zrobiłem to znaczy, że ewentualnych zmian nie akceptuję (przynajmniej jeżeli chodzi o ich akceptację "w ciemno")

Rozumiem, że oświadczenie o akceptacji siwz u kolegi zawiera zwrot: akceptujemy postanowienia siwz wraz ze wszystkimi modyfikacjami? big_smile
O pozostałych argumentach to szkoda nawet pisać smile