1

Temat: błędy w kosztorysie- odrzucenie oferty

W skrócie- przetrg nieograniczony na budowlankę. Jeden wykonawca został wykluczony na podst. art. 24 ust. 2 pkt 4- brak wniesienia wadium, a jego oferta została odrzucona. Drugi wykonawca miał błędy w kosztorysie- jego oferta została odrzucona na podst. art. 89 ust. 1 pkt. 2- niezgodna z siwz. Jednoczesnie ten drugi wykonawca nie dołączył do oferty zaswiadczenia z US. Nie wzywalismy go do uzupelnienia, gdyz jego oferta i tak podlegalaby odrzuceniu ze wzgledu na kosztorys. Czy w takim razie powinniśmy go również wykluczyć? Czy tylko odrzucic ofertę, bo to było głownym czynnikiem, a jednoczesnie w informacji napisac, ze nie doączył ww. zaświadczenia?

2

Odp: błędy w kosztorysie- odrzucenie oferty

patrycja_w napisał/a:

Czy tylko odrzucic ofertę, bo to było głownym czynnikiem, a jednoczesnie w informacji napisac, ze nie doączył ww. zaświadczenia?

Tylko odrzuć - nic nie pisz o US smile

3

Dzięki. Tak też zrobiłam- chciałam się tylko upewnić smile Przetarg ogłosiłam już przed weekendem smile

4

To jeszcze jedno pytanie- ofertę w takim przypadku tylko odrzucam, nie piszę już o innych brakach w dokumenatch. Ale w druku ZP-17- dotyczącym spełnienania warunków udziału w postępowaniu wpisuje, że nie spełnia danego warunku (przykładowo brak tego zaświadczenia z US- pomimo, że nie brałam tego pod uwagę przy odrzucaniu oferty), zgadza się?

5

patrycja_w napisał/a:

1. To jeszcze jedno pytanie- ofertę w takim przypadku tylko odrzucam, nie piszę już o innych brakach w dokumenatch.

2. Ale w druku ZP-17- dotyczącym spełnienania warunków udziału w postępowaniu wpisuje, że nie spełnia danego warunku (przykładowo brak tego zaświadczenia z US- pomimo, że nie brałam tego pod uwagę przy odrzucaniu oferty), zgadza się?

1. Nie, nie piszesz.
2. Nie, nie zgadza sie - nie wykluczasz; nie mozesz napisac ze "nie spelnia" (brak podstawy do takiego stwierdzenia). Mozesz wpisac: nie dotyczy - oferta odrzucona.

6

Podobny problem: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3647

7

No właśnie nie wykluczam wykonawcy- stąd moje pytanie co wpisać w druku ZP-17.
Są dwie możliwości- spełania albo nie wink Na tą rzecią nie wpadłam smile
Dziękuję za odpowiedź.