1

Temat: prawa jazdy i dowody rejestracyjne

witam

czy przerabiał ktoś ostatnio zamówienie na prawa jazdy i dowody rejestracyjne?
umowa będzie z Wytwórnią Papierów Wartościowych, w grę wchodzi ZWR, tylko na który art. się dokładnie powołać i czy trzeba przeprowadzać negocjacje. WPW przysłała umowę, ceny są z góry narzucone więc nie za bardzo jest co tu negocjować. ale jakieś papiery z postępowania muszę mieć.

pozdrawiam

szad

2

Odp: prawa jazdy i dowody rejestracyjne

Dokumenty muszą niestety być i jeżeli jest to WR to należy zastosować się do przepisów czyli zaproszenie, negocjacje itp.

3

ale gdyby udało się podpiąć pod ust. 1pkt 1 lit b - z przyczyn związanych z ochroną praw wyłącznych wynikających z odrębnych przepisów, to zgodnie z art. 4 mógłbym odstąpić od stosowania art. 68 ust. 1 (czyli z zaproszenia), musiałbym mieć tylko oświadczenie.

wartość tego zamówienia przekracza próg unijny. powinienem żądać dokumentów potwierdzających spełnianie warunków. czy jeżeli nie postawię konkretnych warunków to muszę żądać jakieś dokumenty, czy wystarczy tylko samo oświadczenie?

4

Według mnie zgodnie z art.68 ust2 powinieneś żądać dokumenty potwierdzające spełnianie warunków, samo oświadczenie chyba tu nie wystarczy.

5

żeby żądać dokumentów to musiałbym postawić jakieś konkretne warunki. tak faktycznie to chyba wystarczyłyby dokumenty z paragrafu 1 ust.1.

z drugiej strony ta cała papierologia to jest bez sensu. nikt inny w Polsce nie wytwarza praw jazdy, wytwórnia wytwarza je na zlecenie ministerstwa infrastruktury, firma działa od 100 lat. więc po co to wszystko?
chyba tylko po to żeby życie nam utrudnić.

6

ze strony: "Na mocy umowy z Ministerstwem Infrastruktury w PWPW S.A. produkowane i centralnie personalizowane są prawa jazdy."
a może to podpiąć pod art. 4 pkt 11)?

7

Dokumenty rejestracyjne

Opis Klienta
Głównym zleceniodawcą Wytwórni jest Ministerstwo Infrastruktury. Podstawą do realizacji zlecenia jest umowa z 1998 roku zawarta z Ministerstwem Transportu i Gospodarki Morskiej i aneksy do tej umowy. Minister Infrastruktury w rozporządzeniach określa wzory, zasady i warunki dystrybucji dokumentów służących do rejestracji pojazdów.

Klientami zamawiającymi są podmioty uprawnione w ustawie Prawo o ruchu drogowym ? 314 starostw ziemskich, 65 urzędów miast, wojewoda mazowiecki, wojsko, policja, Główny Urząd Celny, urzędy skarbowe, Urząd Ochrony Państwa oraz producenci i importerzy pojazdów, którzy zamawiają
w Wytwórni karty pojazdu na podstawie uzyskanych w Ministerstwie Infrastruktury zezwoleń.
Zasady zamawiania, dystrybucji i reklamacji regulują umowy zawarte z uprawnionymi podmiotami oraz warunki podane w ofertach Wytwórni.

Opis zagadnienia
Od 1 lipca 1999 roku w Wytwórni produkowane są wszystkie dokumenty niezbędne do rejestracji pojazdów. Dokumenty dostarczane są na podstawie zamówień otrzymywanych od ustawowo uprawnionych podmiotów pocztą kurierską.

W latach 1999?2004 wypełnianie dowodów rejestracyjnych i kart pojazdu odbywało się w ustawowo uprawnionych urzędach. W roku 2002 pilotażowo uruchomiono system centralnego wypełniania danymi dowodów rejestracyjnych.. Na podstawie tego projektu opracowano docelowy system o nazwie ?Pojazd?, który został wprowadzony w 2004 roku.

Od 1 października 1999 roku Wytwórnia świadczy również na rzecz producentów
i importerów pojazdów usługę wypełniania danymi kart pojazdu. Odbywa się to dzięki dostarczeniu zainteresowanym Klientom niezbędnego oprogramowania, pozwalającego na składanie zamówień. W kwietniu 2000 roku oferta zos

8

Wyciągi z ustaw odnośnie tematu:

Z ustawy Prawo o ruchu drogowym

Art. 75d. Minister właściwy do spraw transportu dokona wyboru producenta blankietów dowodów rejestracyjnych, pozwoleń czasowych, znaków legalizacyjnych, nalepek kontrolnych oraz kart pojazdów na zasadach określonych przepisami o zamówieniach publicznych.

Art. 99a. Minister właściwy do spraw transportu dokona wyboru producenta blankietów praw jazdy i pozwoleń do kierowania tramwajem w trybie określonym przepisami o zamówieniach publicznych.

KOMUNIKAT
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 18 sierpnia 2008 r.
w sprawie wyboru producenta blankietów dokumentów komunikacyjnych
(Dz. Urz. MI z dnia 9 września 2008 r.)
Działając zgodnie z art. 75d i art. 99a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) informuje się o wyborze producenta - Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. R. Sanguszki 1 - następujących blankietów dokumentów komunikacyjnych: dowodów rejestracyjnych, pozwoleń czasowych, znaków legalizacyjnych, nalepek kontrolnych oraz kart pojazdów, a także praw jazdy i pozwoleń do kierowania tramwajem.

Jak dobrze interpretuję powyższe zapisy to Minister dokonał wyboru Wykonawcy zgodnie z ustawą Pzp, więc starostwo w tym momencie jest zwolnione z stosowania uPzp. Po co mam żądać oświadczenie i dokumenty, skoro Minister już to zrobił.

9

ja wyslalam do UZP zawiadomienie o wszczeciu postepowania faxem,  wyslalam zaproszenie, w nim wymagalam dokumenty(KRK, zasw. z US i ZUS, odpis z KRS, oswiadczenie)przyslali mi poczta i teraz umowe podpisuje.potem ogl. o zawaricu umowy.i na tym koniec

10

Marta napisał/a:

ja wyslalam do UZP zawiadomienie o wszczeciu postepowania faxem,  wyslalam zaproszenie, w nim wymagalam dokumenty(KRK, zasw. z US i ZUS, odpis z KRS, oswiadczenie)przyslali mi poczta i teraz umowe podpisuje.potem ogl. o zawaricu umowy.i na tym koniec

też tak zrobiłem.
a w jakiej formie dostałaś pełnomocnictwo? bo ja kserokopię poświadczoną za zgodność z oryginałem przez osobę na którą jest to pełnomocnictwo wystawione.

11

ja również i to mi nie pasowało..nie wiem czy wzywać do uzupełnnienia?

12

Ja jestem w trakcie tego postępowania, zawiadomienie do Prezesa wysłałam pocztą, zaproszenie mailem do PWPW, zażądałam dokumentów z par 1 ust. 1, z ust 2 jednego-wykazu o wykonanych zamówieniach i dokument potwierdzający, że wykonano je należycie, z pkt 3 polisy.Powiedziano mi , że wykazu nie wypełnią, bo robią dla całego kraju, nie znają wartości i nie mają nawet takich dokumentów potwierdzających, więc zrezygnowaliśmy z tego punktu, ale nie wiem czy dobrze...Z tego co wiem to powinno się żądać wszystkich potwierdzających spełnienie warunku w pkt 1 i co najmniej po jednym  potwierdzającym spełnienie warunku określonego w pkt 2 i pkt 3.
A co do pełnomocnictwa to w zaproszeniu napisałam jaką powinno mieć formę i mam nadzieję, że się zastosują.
Sposób negocjacji został określony jako: droga telefoniczna i korespondencyjna.Tylko zastanawiam się z jaką datą zrobię protokół z negocjacji- chyba z taką, kiedy dotanę te dokumenty pocztą.
Całkiem dziwna sprawa z tą PWPW

13

pewnie do wszystkich starostw tak wysyłają.

pełnomocnictwo powinno być w oryginale, kopia notarialnie, ewen. kopia poświadczona przez wystawcę pełnomocnictwa.

wyślę mejla do Pani, która prowadzi te sprawy w PWPW, z zapytaniem czy jest w stanie coś z tym pełnomocnictwem zrobić.

wzywać za bardzo to nie ma co, bo umowa już podpisana, a wezwanie powinno być przed podpisaniem. jedyne wyjście załatwić prawidłową formę bez wzywania.

jak dostanę jakąś odpowiedź to się odezwę.

z drugiej strony to chora ta cała biurokracja z tym postepowaniem, wyboru nie mamy żadnego poza czasem trwania umowy. w ustawie powinno być że do to zmówienie nie podlega ustawie, albo że MI jest centralnym zamawiającym a starostwa już wtedy nie muszą stosować ustawy.

14

Jedynym ustaleniem ze strony Zamawiającego jest określenie terminu na jaki zostanie zawarta umowa, jednak wiadomo, że na okres nie dłuższy niż 4 lata.
Najlepiej się dogadać, żeby przesłali pełnomocnictwo w odpowiedniej formie i po prostu podmienić. To ja chyba też napiszę maila do Pani z PWPW, żeby mi wysłała pełnomocnictwo w odpowiedniej formie, żebym nie musiała potem prosić, wzywać itp.
Nam się umowa kończy 07.06.2009 r. więc następna musi być zawarta od 08.06.2009 r., tylko jeżeli dokumenty nie dotrą do tej pory.... będę musiała zrobić tak jakby dotarły
A jak z dokumentami u Was? żądaliście tylko tych na potwierdzenie warunku z pkt 1 Rozporządzenia?

15

tak faktycznie to u nas nikt za bardzo nie wiedział jak do tego tematu podejść, dopiero kontakt z Panią z PWPW uświadomił mi co należy wykonać.

żądałem dokumentów z par. 1.1.

zrób tak, jakby dokumenty dotarły.

w PWPW mają wzory zaproszenia i protokołu. Jak nie wiesz jak to przygotować to poproś żeby ci te wzory podesłały.

z tego co się orientuje to niektóre starostwa wogóle nie bawią się w tą papierologię i podpisują umowę. ale ja wolę chronić swoje 4 litery i wam też tak radzę. smile

16

dzięki, chyba tak zrobię
Pani z PWPW wysłała mi wzór ich zaproszenia i protokołu, pewnie coś tam wykorzystam do moich dokumentów
najlepsze jest to, że ta umowa już u nas jest, bo dotarła przed wszczęciem postępowania, trochę to zabawne- dorabianie papierów do sytuacji smile
pozdrawiam

17

pewnie wszyscy tak mają z tymi umowami.

jak się poprosi to pani z PWPW przesyła pełnomocnictwo potwierdzone notarialnie

18

Pani z PWPW jest miła, ale jak się z nami upora to będzie miała spokój na następne 4 lata wink

19

Witam.
Proszę dajcie namiary na tę miłą panią z PWPW.

20

4 latka minęły i jak sądzę niektórzy z nas znów stoją u progu problemu zamówienia udzielonego PWPW.
Macie jakieś przemyślenia w temacie?

21

no mnie też to czeka. umowa kończy mi się pod koniec maja, więc na razie mam ważniejsze sprawy.
papierologię trza będzie zrobić. z PWPW to chyba za bardzo nie ma co negocjować. z ceny raczej nie zejdą.
pierwszy krok to będzie zmuszenie kierownika wydziału do obliczenia wartości zamówienia.
pewnie wyjdzie powyżej progu unijnego.
potem powołam osobną komisję lub wykorzystam tą stałą jaką mam powołaną.
zrobię zaproszenie do negocjacji zgodnie z wymogami. negocjacje przeprowadzimy korespondencyjnie. trza będzie zawiadomić Prezesa o wszczęciu postępowania (jak dobrze pamiętam).
mam nadzieję, że ta miła Pani z którą się poprzednio kontaktowałem, nadal tam pracuje.
jakoś damy radę.

tylko czy to usługa czy dostawa będzie?

22

Na 40 zamówień w BZP w roku 2012 36 to dostawy. Wg mnie to jest dostawa
W PWPW czują temat, miła Pani jest (końcówka tel 2073). Przygotowani są na wszelkie opcje, ZWR lub bez trybu. Ale jak zaznaczyła tendencje się zmieniają. Wcześniej więcej zamawiających nie stosowało żadnego trybu teraz jest odwrotnie.
Swoją drogą to trochę ich wina, bo wysyłają gotowa podpisaną umowę a to działa baaardzo kusząco big_smile:D:D  (bez szacunków, opisu, procedur)

23

jeżeli szacunek powyżej progu unijnego, to na art. 24.1, muszę żądać wszystkich tych dokumentów z par. 3.1 rozporządzenia o dokumentach.
ale tą listę lub info o grupie kapitałowej to mogę sobie chyba odpuścić skoro postępowanie z wolnej ręki?

24

ja bym nie odpuszczał jest to w końcu dokumenty "antywykluczeniowy"

25

ale jak jest jeden wykonawca, to jakie to ma znaczenie czy on należy do jakieś grupy czy nie.
w przetargu to rozumiem, że jak złożą oferty podmioty będące w tej samej grupie to ma sens