Temat: konsorcjum
konsorcjum- czy w wymaganych dokumentach od kazdego partnera osobno musi byc tez licencja na oprogramowanie niezbędne do realizacji zamowienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
konsorcjum- czy w wymaganych dokumentach od kazdego partnera osobno musi byc tez licencja na oprogramowanie niezbędne do realizacji zamowienia?
Co jest przedmiotem zamówienia???
nie
Miras- usługi geodezyjne
danaug- dlaczego nie moge takiego zapisu zastosować w siwz?ze kazdy partner konsorcjum ma miec licencje?
ponieważ z zasady po to tworzy sie konsorcjum żeby jednen miał to a drugi co innego i razem mają wszystko - inaczej nie małoby sensu tworzyc konsorcja
ale czy zamawiający lamie prawo wymagając licencji od każdego z osobna?nie moze postawić w tej kwestii takiego wymagania?
zgadzam się z danaug, a co do łamania prawa -tak na szybko to możesz mieć zarzut art 7/1, art 22/1 chyba że będziesz miała bardzo mocne argumenty że pozwolenie/licencja wszystkich jest konieczne do prawidłoweej realizacji zamówienia. kKomentarz Pieróga też mówi że przy ocenie spełnienia warunków należy brać pod uwagę ich łączny potencjał (str 104 pkt 5 wydanie 2007).
A ja sie co do zasady nie zgadzam (pomijając ten wątek bo sie nie znam). Jeżeli zamówienie wymaga zezwolenia/licencji/koncesji i powiedzmy że mamy konsorcjum 2podmiotowe i oba podmioty będą realizowały zakres zamówienia który wymaga ww uprawnien to OBAJ muszą je mieć. Sumuje sie - a i owszem ale co innego .
Marko- oczywiście że jesli działalnośc wymaga odrebnych zezwoleń (np, przy ochronie) taki warunek może byc uzasadniony lub nawet konieczny. Ale to zamawiajacy musi wykazać że to było uzasadnione. Przykład ochrona- stawiasz warunek że kazdy musi mięć koncesje(wynika to z przepisów) ale juz nie kazdy musi mieć pozwolenie na np. broń długą, automatyczną itp. (a w siwz postawiłeś warunek 4 szt broni automatycznej), więc wystarczy że jeden ma pozwolenie na te 4 szt.
To wszystko są oczywiście teortyczne załozenia, dopiero znając rzeczywiste potrzeby i wymagania co do realizacji/wykonania przedmiotu zamówienia, postawione przez zamawiającego warunki stają uzasadnione lub mogą byc utrudnianiem uczciwej konkurencji. Pozdro
Marta napisz, czy dobrze myślę... Myślę że żądasz od wykonawców aby Ci posiadali oryginalne programy komputerowe (z licencją) przy pomocy których wykonają zamówienie. Muszą posiadać np. oryginalny pakiet MS OFFICE itp.
pisząc siwz niw wiemy kto będzie realizował nasze, chodzi o to aby zrealizował je dobrze więc stawiamy odpowiedznie warunki - jeżeli dany wykonawca nie może spełnić choćby jednego z warunków to odpada albo dobieta sobie partnera - o to chodzi w konsorcjum, a więc Marta nie może (bo nie wolno) żądać aby każdy z partnerów miał np. licencję
Koncesja, zezwolenie lub licencja, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji na podjęcie działalności gospodarczej w zakresie objętym niniejszym zamówieniem publicznym- tj. Licencja na oprogramowanie niezbędne do realizacji zamówienia
Marta nie może (bo nie wolno) żądać aby każdy z partnerów miał np. licencję
Mylisz sie i to bardzo. Przykład podany przez Respondera jest tu idealny na zaprzeczenie Twemu twierdzeniu.
Natomiast o co kaman z tą licencją na oprogramowanie to pojecia nie mam. Jaka ustawa nakazuje konieczność posiadania takiej licencji Marta? Wykonawca ma mieć licencje czy ma mieć oprogramowanie licencjonowane bo to spora różnica?
Licencja na oprogramowanie niezbędne do realizacji zamówienia
... czyli dobrze myślałem. Zatem odpowiadam:
Nie musi być osobno ani tym bardziej razem
Wypada się zgodzić, że licencji/koncesji można żądać tylko wtedy kiedy charakter zamówienia wymaga, aby licencję/koncesję posiadał każdy z członków konsorcjum.
pzdr
Nie znam oczywiście potrzeb Marty co do przedmiotu zamówienia ale uprawnienia geodezyjne (okreslić jakie -są od 1-7) wymagałbym od wszystkich, ale oprogramowanie jesli chodzi o np. "C-go" (najpopularniejszy program geodezyjny) nie widzę potrzeb żądania od wszystkich
zgadzam sie ze sa sytuacje w ktorych wymaga sie spelnienia wymagan od wszystkich czlonkow konsorcjum (a np poswiadczenia bezpieczenstwa, licencje ochrony, licencje do naprawy systemow obrony, alarmowych itp)
w tym jednak przypadku wydaje sie iz wlasciwym byloby zadanie licencji komputerowej od konsorcjum (ktoregokolwiek z czlonkow), z tym że zgodnie z przepisami osoba korzystajaca lub realizujaca przedm zam musi posiadac licencje, ale pamietaj - jesli tego sytuacja wymaga - moze korzystac z komputera z licencja czlonka konsorcjum nie widze potrzeby zadania licencjii od wszystkich....
nie widze potrzeby zadania licencjii od wszystkich....
... ja nie widze od kogokolwiek
ależ nie mylę się - nawet w podanym przez Ikanta przypadku - uprawnień geodezyjnych nie możemy żądać od wszystkich ( wykonywać roboty geodezyjne będzie ten z uprawnieniami a członek konsorcjum np miał wymaganą kasę -
a co do tematu Martu - jezeli ustawa wymaga posiadania licencji (nie wiem) to też wystarczy aby jeden działał na tej podstawie a drugi może na podstawie wpisu do ewidencji (nie możesz ograniczać konkurencji a poza tym to daczego się przy tym upierasz?)
jeżeli ktoś ma jakiś przykład zamowienia dla którego uważa że można żądać (np. uprawnieN) od każdego z członków konsorcjum to proszę niech poda taki przykład (ja nie znam)
Przykład już padł - trzeba czytać uważnie - usługi ochroniarskie. Zakres usługi jest tak duży, że jedna agencja nie da rady i zawiązuje konsorcjum z drugą. Psim obowiązkiem zamawiającego jest żądanie licencji od obu.
geodezja dziala juz w specjalistycznym programie, teraz robi kolejne zamowienie na wykonanie mapy zasadniczej ktora musi byc zrobiona juz w tym konretnym oporgramowaniu.moze teraz wyjasnilam wiecej
W takim razie warunek dotyczy dysponowania konkretnym oprogramowaniem a nie licencji wykonawcy to raz. Dwa -- KIO juz sie zajmowalo takim oprogramowanie geodezyjnym i chyba nie mam dobrych wieści co do tego "musi" ale nie mam sygn pod ręką.
nie Marko - jak zakres jest tak duży to wykonawca bieże sobie podwykonawcę a nie zawiązuje konsorcjum
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc