1

Temat: Protest na zapisy SIWZ

Przetarg nieograniczony - dostawa. Zamawiający określił termin dostawy na 3h a przyjmowania zamówień przez 24h/7 dni w tygodniu. Przedmiot dostawy nie uzasadnia, aż tak krótkich terminów. W mojej opinii zapis taki zmierza do ograniczenia konkurencji i w sposób nieuprawniony premiuje firmy które są położone w najbliższej okolicy zamawiającego.
Może ktoś z Was ma jakieś orzeczenie KIO albo SO w podobnym temacie. Gdzieś takie idealnie pasujące widziałem, ale mi umknęło:/

pzdr

2

Odp: Protest na zapisy SIWZ

Ach ci wykonawcy. Najchętniej napisaliby SIWZ zamawiającemu. Z mojego doswiadczenia wynika że to zamawiacz zna swoje potrzeby, specyfikę swej działalności i warunki w SWIZ ustala pod te potrzeby. W wyrokach KIO spotykałem sie raczej z takim stanowiskiem Izby np. 93/09, 468 i 480/08. Ale jeśli jesteś w stanie udowodnić że taki warunek -dostawa w 3h przez 24/7 spełnia tylko jedna firma w Polsce to....lub że zamawiający nie potrzbuje tej dostawy w 3h przez 24/7 to masz wygrane odwołanie. A tak ogólnie finał LM taki sobie, myślałem że będzie bardziej emocjonujący. Pozdro

3 (edytowany przez Ikant 2009-05-28 12:16:33)

Odp: Protest na zapisy SIWZ

responder napisał/a:

Ach ci wykonawcy. Najchętniej napisaliby SIWZ zamawiającemu.

I wtedy byłoby pięknie:)

Dzięki za orzeczenia. Podtrzymam jednak swoje zdanie co do wadliwości takiego zapisu. Protest już napisany. Poinformuję o wyniku. W tym miesiącu już mam 3:0 dla Zamawiających więc przydałby się jakiś drobny sukces:)

pzdr