1

Temat: Prośba o pomoc - interpretacja prawa zamówień publicznych

Proszę o pomoc w potwierdzeniu mojej opinii na niżej opisany problem.

Zleceniodawca ogłasza pierwszy przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej na konkretny obiekt (trzeba przedstawić referencje o wykonaniu już wcześniej projektu na podobny obiekt)- ofertę i referencje składa firma X. Projekt zostaje wykonany.

Zleceniodawca ogłasza drugi przetarg - na budowę obiektu wg wykonanego projektu. Do przetargu chce przystąpić firma-siostra Y (powiązana kapitałowo i osobowo z firmą X). Tu również trzeba przedstawić referencje że wykonało się już podobny obiekt. Firma Y chce przystąpić do przetargu i przedstawić ten sam obiekt referencyjny wykonany przez firmę X.
Oczywiście obie firmy mają odpowiedni potencjał umysłowy, finansowy aby to wykonać.

Moja wątpliwość - czy złożenie oferty przez firmę Y nie spowoduje jej wykluczenia przez zleceniodawcę lub złożenia protestu przez innych oferentów - znalazłam już wyrok KIO z 29 stycznia 2008 r. (sygn. KIO/UZP 120/07) ale przydało by mi się wiecej wiedzy.
I jak wygląda kwestii wspomnianych referencji. Odbiorca podobnego obiektu wystawił firmie X opinię w temacie zarówno projektowania jak i budowy. Firma X przedstawiła ten dokument w pierwszym przetargu. Czy firma Y (siostra) może podeprzeć się tym samym dokumentem wystawionym na firmę X?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Czy znajdzie się tu ktoś mogacy rozwiązać moje wątpliwości i ewentualnie podesłać jakieś umocowanie prawne, interpretacje, przykład podobnej sytuacji