Temat: rozumienie artykułu 6a
Ostatnio zaczyna się mówić, że 6a wcale nie zwalnia ze stosowania procedur dotyczacych postepowań pow. 14.000 EUR, nawet jesli dana cześć ma wartość poniżej 14.000 EURi jest zamawiana na podstawie 6a. Co Wy na to?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → rozumienie artykułu 6a
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ostatnio zaczyna się mówić, że 6a wcale nie zwalnia ze stosowania procedur dotyczacych postepowań pow. 14.000 EUR, nawet jesli dana cześć ma wartość poniżej 14.000 EURi jest zamawiana na podstawie 6a. Co Wy na to?
gdzie, kto i co mowi? jak to uzasadnia?
niestety na stronach UZP (chyba w edukacji) jest "Omówienie najważniejszych zmian....." i tam na stronie 126 jest takie wyjaśnienie stosowania art. 6a. Niestety miałem w reku przez 5min. także komentarz do znoweliz. ustawy (nie pamiętam autora) i tam też tak 6a wyjaśnili -czyli nie ma zastosowania art 4/8. Pytanie to poco ten nowy art. 6a ??? Szukałem w wyrokach KIO ale o 6a nie ma/nie znalazłem orzeczeń. Pozdro
No bo UZP musi być gorliwszy od Dyrektywy 2004/18/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 31 marca 2004r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane,dostawy i usługi, która w art. 9 stanowi m.in.:
Niemniej jednak instytucje zamawiające mogą odstąpić od stosowania niniejszej dyrektywy w odniesieniu do części, których szacunkowa wartość bez VAT wynosi mniej niż 80000EUR dla usług lub 1mln EUR dla robót budowlanych, pod warunkiem że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% całkowitej wartości wszystkich części
Robię własnie przetarg PN na RB i idealnie nam pasuje aby częśc zadania spełniającą warunki 6a wyłączyć (przemawiają za tym względy techniczne/organizacyjne itp) i zrobić w 4/8. Ale dopóki nie będzie jakiś konkretnych opinii, wyroków np. KIo, że stosując 6a mozna zrobić w w trybie 4/8 -to z "ostrożności procesowej" na tę częsc zadania zrobimy osobne postępowanie PN we wrześniu ale sumując obie części- niestety!!!! Pozdro
dodam że dopóki nie zapoznałem sie z ww. publikacjami w ciemno interpretowałbym 6a jako możliwość stosowania 4/8
s.126 omowienia....
Wprowadzony nowelizacją art. 6a pozwala zamawiającemu, w przypadku zamówienia udzielanego w częściach, na zastosowanie wobec danej części zamówienia przepisów właściwych dla jej wartości, a zatem elastyczniejszych procedur przewidzianych przepisami prawa krajowego, w sytuacji gdy wartość danej części nie przekracza równowartości wyrażonej w polskich złotych kwoty 80 000 euro (w przypadku dostaw lub usług) oraz 1 000 000 euro (w przypadku robót budowlanych), pod warunkiem, że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.
Nowy przepis wprowadza do polskiego porządku prawnego regulacje przewidziane w dyrektywach unijnych dotyczących zamówień publicznych ? odpowiednio w art. 9 ust. 5 dyrektywy 2004/18/WE oraz w art. 17 ust. 6 dyrektywy 2004/17/WE, wobec czego pozostaje w pełni zgodny z ustawodawstwem wspólnotowym.
jest tu zakaz stosowania 4.8?
A jak zinterpretować zapis z tej samej strony ale 5 wersów wyżej ".... Jeżeli tak obliczona całkowita wartość zamówienia przekroczy wyrazona w złotych równowartość kwoty 14 000 euro, zamawiający bedzie stosować określone procedury ustawy do poszczególnych częsci zamówienia , MIMO ŻE WARTOŚC POSZCZEGÓLNYCH CZĘŚCI ZAMÓWIENIA NIE BĘDZIE PRZEKRACZAŁA RÓWNOWARTOŚCI KWOTY OKREŚLONEJ W ART 4/8." Zdecydowanie jestem za tym aby można było w takich przypadkach stosować art 4/8 jednak ww. cytat " sieje w mej duszy niepokój" POZDRO
wydaje sie ze ponizszy tekst jest kontynuacja tegoz...
Postaram sie dzisiaj dotrzeć do książki-komentarz znowelizowanej PZP w której niestety była interpretacja że nie mozna stosować 4/8.
ok chetnie sie zapoznam
Komentarz dla praktyków - autor Szyszkowski +... wydawnictwo ODDK. Temat czy zastosowanie 6a upoważnia do wykorzystania dla tej cżęsci zamówienia art. 4/8 jest krótko/powierzchownie omówiony. Nazwane jest to "...kontrowersyjną interpretacją" ale rownocześnie autorrzy piszą że przy odpowiednim uzasadnieniu nie wykluczają takiego zastosowania (bez pzp)do tej części zamówienia. Czyli chyba niewiele to wyjaśnia. Na marginesie mam wrażenie że intencją ustawodawcy było stworzenie mozliwości stosowania dla procedur powyzej progów unijnych (dla części na warunkach okreslonych w 6a) procedur/terminów okreslonych dla rocedur poniżej progów. A taka interpretacja jak byśmy chcieli to chyba efekt uboczny/niezamierzony tej noweli. Przy takim zapisie 6a też czytam go jako możliwość zastosowania dla danej części 4/8. Ale może będzie trzeba poczekać do jakiegoś wyroku z jednoznaczną interpretacją albo do kolejnej noweli. Pozdro.
ja rowniez uwazam ze 4.8 jest jak najbardziej mozliwy do stosowania - na szkoleniach jednoznacznie to sie potwierdza....
Tak
Na szkoleniach pozwalają. Ponadto czytałam interpretację p.Pirogaw kometarzu do pZP wydanie 9 Beck. - na stronach 56 i 57 jednoznacznie pozwala stosować 4/8
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → rozumienie artykułu 6a
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc