1

Temat: Termin wykonania zamówienia

Jeśli jest zapis w umowie, że Termin wykonania zamówienia wynosi 10 miesięcy od dnia podpisania umowy to czy Wykonawca może wcześniej wykonać zamówienie a Zamawiający dokonać jego odbioru??

2

Odp: Termin wykonania zamówienia

Wcześniej oczywiście że tak, może wykonać nawet w terminie 7 miesięcy, byle nie później niż 10.

3

Marcel napisał/a:

Wcześniej oczywiście że tak, może wykonać nawet w terminie 7 miesięcy, byle nie później niż 10.

Czy aby na pewno, kumpel wrócił ze szkolenia i podobno wcześniejsze wykonanie zamówienia jest ograniczeniem konkurencji i powinien być zapis w umowie, że Zamawiający przewiduje wcześniejsze wykonanie zamówienia. Czy ktoś się spotkał już z taką wykładnią, moim zdaniem Wykonawca może wcześniej wykonać zamówienie.

4

Sądzę że może, tym bardziej że jeżeli jedynym kryterium w ocenie jest cena to wykonanie zamówienia nie bierze się pod uwagę, więc skoro deklaruje że wykona wcześniej jego sprawa, tak jak pisałem byle nie później niż wymagał tego Zamawiający.

5

My w umowie generalnie podajemy że wykona najpóżniejdo/nie dłużej niż itp. ale myślę ze wykonanie wcześniejsze nie jest żadnym ograniczaniem konkurencji.

6

rado_77 napisał/a:

Czy aby na pewno, kumpel wrócił ze szkolenia i podobno wcześniejsze wykonanie zamówienia jest ograniczeniem konkurencji i powinien być zapis w umowie, że Zamawiający przewiduje wcześniejsze wykonanie zamówienia.

ograniczenie konkurencji??

moze miec to jedynie zwiazek z platnosciami za wykonana usluge. np. Z zaplanowal srodki na przelom 2009/2010 a W wykonal w 2009. w zwiazku z czym Z brakuje srdokow finansowych. innym problemem moze byc zaprojektowany np obiekt i technologia jego bydowy.

7

a tak a propo s terminów. Mieliśmy dziś ogłosic PN na RB (priorytetowy/wizerunkowy w tym roku!!) a tu okazuje sie ze dokumentacją projektową jest lekka lipa. Trzeba ją uzupełnić , zmienic trochę ciężko przygotowny SIWZ/umowe i przesunąc na poniedziałek ogłoszenie. A wymagane terminy sa tak na przedwczoraj!!!!!!!!!!!! Jeszcze czeka mnie rozmowa z szefami na ten temat ....................już mi sie robi ciepło!!!!!!