1

Temat: błędy w formularzu cenowym

Robię przetarg na dostawę sprzętu oświetleniowego (poniżej unijnych). Wymagam od wykonawców, zeby do oferty z ceną łączną oferty dołączyli jeszcze specyfikację cenową na poszczególne pozycje sprzętowe. Czy jeśli w takiej specyfikacji pojawi się błąd wykonawcy (np. źle obliczona cena brutto albo wartość za kilka sztuk), to taki błąd mozna poprawić?

2

Odp: błędy w formularzu cenowym

to zalezy jaka bedzie okolicznosc. ale generalnie tak. zapisz np. ze cena oferty wynika z formularza cenowego (tj.....)

3

Jesli wymagasz specyfikacji cenowej i dodatkowo zapiszesz że cena oferty wynika z tej specyfikacji to nawet musisz stosować art 87/2. Chyba że wyraznie zapiszesz - ta specyfikacja będzie dodatkowa/pmocnicza/orientacyjna i nie słuzy do oceny treści oferty itp.  to nie musisz poprawiać/wyjaśniać

4

Ale czy wtedy, jeśli wykonawca takiej specyfikacji cenowej (pomocniczej, dodatkowej) nie dołączy, to będzie musiał ją uzupełnić, czy oferta może się bez niej obejść?

5

Wszystko zalezy od Ciebie co napiszesz w SIWZ , ja gdy nie zależy mi na takiej dodatkowej specyfikacji cenowej to jednoznacznie określam ze złozenie jej nie jest obowiązkowe- lub -nie będzie stanowiła podstawy ocen oferty- albo :zalecamy dołączyć ze względu na ......Wtedy nie mam problemów z wyjasnieniami/poprawianiem omyłek. CZyli to ty w SIWZ decydujesz czy ma być treścią oferty- jeśli zażądasz to wzywasz.

6

dokladnie

7

Dziękuję!